Društvo

Okončan projekat Učeničkog parlamenta SEUŠ

| 19:02:2019 | 15:58:26

Učenički parlament JU Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, radionicama na teme o vršnjačkom nasilju i zdravim stilovima života, okončao je projekat u saradnji sa Institutom za obrazovnu i socijalnu politiku iz Nikšića.

Učesnica na projektu i vršnjački edukator Marija Globarević, nakon prezentacije o teorijskim aspektima svih vidova nasilja, podstakla je prisutne da iznesu svoja viđenja i iskustva o problemu vršnjačkog nasilja. Zajednički zaključak ukazuje da se po ovom pitanju ne preuzima dovoljno aktivnosti i da često institucije prikrivaju ili ne učestvuju u rješavanju slučajeva nasilja među mladima.


U drugoj radionici posvećenoj zdravim stilovima života, kao i pojavi stresa kod učeničke populacije, prezentaciju i anketiranje, uz individualne razgovore, obavile su gošće iz Kliničkog centra Podgorica - dr Ivana Bulatović, specijalizant neurologije i Tijana Vuković, klinički psiholog.

Tokom ovog tromjesečnog projekta, koji je tematski vezan za probleme i aktivizam mladih, održano je preko deset radionica tokom kojih su učenici kroz interaktivna predavanja i debate sticali nova znanja.
 
Pored predavača, preko tridesetak polaznika učilo je i od medijatora projekta Mitra Radonjića - izvršnog direktora ISOP-a i Milice Đukanović i Ane Božović - koordinatorki projekta, dok su asistenciju pružali profesori pravne grupe predmeta Ivana Kovačević i Neđeljko Đurović. Ovaj projekat, pod nazivom “Škola demokratske pismenosti”, obuhvaćen je planskom aktivnošću Savjeta Evrope, a svim aktivnim učesnicima će biti dodijeljeni sertifikati o njegovom pohađanju.