Društvo

VIDEO: Marković zatražio raskid ugovora o gradnji vrtića

| 20:02:2019 | 11:22:14

Premijer Duško Marković zatražio je od Uprave javnih radova da raskine ugovor o gradnji vrtića u Baru, da uredi postojeću lokaciju, između ostalog, i zasađivanjem 90 čempresa.
 
"Ova Vlada neće raditi protiv volje građana, a posebno nećemo graditi vrtiće uz policijske kordone. Izvući ćemo nauk iz ove situacije, a to je da ponekad opredjeljenje da gradimo vrtić na planskoj lokaciji nije garancija da građani to žele", rekao je Marković.

 
U obraćanju građanima Bara, kako je saopšteno iz Vlade, Marković je podsjetio da je, prepoznajući problem nedovoljnih prostornih kapaciteta u predškolskim ustanovama u Crnoj Gori, prethodna Vlada sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope u decembru 2013. godine potpisala Ugovor o kreditnom aranžmanu vrijedan 10 miliona eura za izgradnju sedam vrtića. Ukupna vrijednost projekata sa učešćem države je 17 miliona eura.
 
“Opština Bar ima veoma izražen problem nedostatka prostora u predškolskim ustanovama. Za dvije školske godine broj djece u vrtićima je povećan za 50 odsto. Naime školske 2015/2016. godine, u Baru je upisano 940 djece, a ove školske godine već 1.391 dijete”, rekao je Marković.
 
On je dodao da je u momentu dogovaranja finansijskog aranžmana opština već imala opredijeljenu lokaciju kroz važeći detaljni urbanistički plan, na koji u toku javne rasprave nije upućena nijedna primjedba sa bilo koje strane za njenu namjenu. Tek u fazi pripreme lokacije za početak radova, kako je istakao, pokrenuta je inicijativa za zabranu radova koja je rezultirala i građanskim protestima.
 
„Vjerovali smo da emocije nijesu iznad potrebe da ulažemo u budućnost, a kao odgovorna vlada željeli smo najbolje uslove za djecu u Baru. Bili smo ubijeđeni da u Crnoj Gori ne može biti razlika pa ni politike kada radimo u interesu generacija koje dolaze“, kazao je premijer.
 
On je rekao da mu je žao što jedan broj građana Bara nije prepoznao namjeru Vlade da obezbijedi "kvalitetnije odrastanje njihove djece i unučadi".
 
„Naprotiv, građanski otpor projektu je prerastao u političku platformu od koje se nijesu ogradili organizatori“.
 
Ova Vlada, istakao je Marković, neće raditi protiv volje građana, a posebno neće vrtiće graditi uz policijske kordone.
 
"Izvući ćemo nauk iz ove situacije: a to je da ponekad opredjeljenje da gradimo vrtić na planskoj lokaciji nije garancija da građani to žele. Zbog toga sam zatražio od Uprave javnih radova da raskine ugovor o gradnji vrtića u Baru, da uredi postojeću lokaciju između ostalog i zasađivanjem 90 čempresa. Ministarstvo prosvjete će u saradnji sa kreditorom preusmjeriti iznos od dva i po miliona eura za gradnju objekata iste namjene u nekom drugom gradu gdje imamo spremnu dokumentaciju, tamo gdje postoji saglasnost o zajedničkom interesu“, rekao je premijer.
 
Odabir nove lokacije u Baru, dodao je on, zahtijeva složene i duge procedure pa je zamolio građane Bara za strpljenje dok se stvore planski, projektni i drugi uslovi za gradnju novog vrtića.