Društvo

Reagovanja političkih partija na prekidanje radova na vrtiću

| 20:02:2019 | 13:37:12

BIRAM BAR
 
“Biram Bar pozdravlja odluku premijera Crne Gora Duška Markovića da se prekine sa izgradnjom vrtića, a lokacija vrati –koliko je god to moguće – u prethodno stanje.
 
Odbornici Biram Bar će se založiti za organizovanje razgovara sa predstavnicima građanske inicijative o najboljoj lokaciji za izgradnju novog vrtića u Baru.
 
Pokazalo se još jednom da je razgovor sa građanima i slušanje njihovih zahtjeva najbolji put u politici. Upravo slušajući želje građana, Biram Bar je glasao na sjednici SO Bar za građansku inicijativu, a protiv izgradnje vrtića na lokaciji koja je predviđena DUP-om iz 2009 godine.
 
Sa druge strane, nadamo se da će i opozicija u Baru izvući nekakav nauk iz svega što se desilo. Prije svega,  da ne napadaju Biram Bar- jer smo mi oduvijek bili dio rješenja, a ne problem”, kaže se u saopštenju koje potpisuje Radomir Novaković Cakan, predsjednik Biram Bar.

 
SDP
 
“Građani Bara su ostvarili veliku pobjedu čuvajući svoje dvorište od namjere Opštine i ministarstva obrazovanja da, mimo njihove volje, umjesto parka grade vrtić.
 
Odlukom o obustavljanju gradnje, pokazalo se da ujedinjeni građani mogu uraditi ono što im je cilj - zaštita prava na sopstveno mišljenje, stav i prirodu, ma što o tome mislili oni koji su umislili da se za sve pitaju.
 
Naše čemprese neće vratiti niko, ali će oni koji su posađeni ubrzo na istoj lokalciji biti simbol borbe za pravdu i dostojanstvo.
 
Svi mi Barani i Baranke dugujemo ogromnu zahvalnost građanskim aktivistima koji su iznijeli ovu borbu, pojedini od njih i uz velike lične žrtve i odricanja”, navodi se u saopštenju koje je potpisala dr Draginja Vuksanović, poslanica u Skupštini Crne Gore.


SNP
 
“Danas smo svjedoci pobjede mladosti Bara i slobodnih građana čiji je bunt  protiv sječe borova i uništavanja gimnazijskih amfiteatara, tzv.krugova, bila  jedinstvena inicijativa sa puno prkosa i avangardnih akcija.
 
Nema sumnje, bez ikakve političke konotacije, ovaj protest je osvježio  Bar i Crnu Goru i dao  nadu da u ovom gradu postoji hrabrost, mladalački bunt i vizija grada punog solidarnosti i ekonomskog blagostanja.
 
Ovaj zakašnjeli čin priznanja greške pokazuje da se građanski puls mora  slušati i da se sa pozicija sile ne može ništa dobro postići. Zbog toga odgovorni moraju snositi konsekvence”, kaže se u saopštenju Medijskog centra SNP CG.

 
GP Nova ljevica
 
“Odluka premijera Markovića da će od Uprave javnih radova tražiti da raskine ugovor o gradnji vrtića u Baru je osveta i kazna građanima i građankama Bara. Pošto je pod pritiskom građana morao da popusti, njegova izjava je izliv bijesa zbog bunta i pritiska građana, klasična manipulacija, jeftini pokušaj zamjene teza i otvorena prijetnja svim slobodoumnim i hrabrim građanima. Iz objašnjenja odluke se jasno vidi da ovim činom namjera nije da se izađe u susret zahtjevima građana, već da im se stavi do znanja da ako narod ne prihvati ono što Vlada naumi, onda neće dobiti ništa.
 
Građani Bara ni jednom nijesu kazali da su protiv izgradnje, nesumnjivo neophodnog vrtića. Građani Bara su samo tražili da se promijeni lokacija na kome će biti izgrađen vrtić. Ovom odlukom se takođe pokušavaju zavaditi građani Bara, navući gnijev ostalih građana na one građane koji su protestovali i na njih svaliti krivica zbog toga što će se, umjesto u Baru, vrtić graditi u nekom drugom gradu. Ne treba mijenjati grad u kome će se graditi vrtić nego lokacija. Građani Bara ne smiju ostati bez novog vrtića.
 
U izjavi Marković takođe ovaj bunt i protest građana naziva političkom platformom čime slobodne građane etiketira kao političke figure ili instrument u rukama političara, čime se dodatno potvrđuje diktatorski karakter, kako premijera, tako i ove vlasti. U svakoj, pa i u ovoj situaciji, on svakog građanina koji se krene boriti za pravdu označi kao neprijatelja države i svoju oštricu i snagu sistema usmjeri prema njemu.
 
Na kraju, ne sumnjamo da će premijer sanirati teren koji je devastiran i da će posaditi novih i još starijih 90 čempresa. Uostalom, takav je svaki posao ove vlasti već tri decenije unazad”, kaže se u saopštenju kojeg potpisuje Saša Mijović, predsjednik GP Nova ljevica.


Liberalna partija
 
“Liberalna partija Bara pozdravlja stav predsjednika Vlade Duška Markovića da se ne može raditi ništa protiv volje građana, uz policijske kordone i da treba da izvučemo zajednički nauk iz situacije sa izgradnjom vrtića na Topolici u Baru. Jasno je da se bez dijaloga i bez razuma ne može postići nikakva korist niti održiv i kvalitetan cilj, te da je neophodna veća uključenost građana i transparentnos u procesima donošenja odluka.
 
Opštinski odbor Liberalne partije Bar potvrđuje da je uvijek snažno na strani napretka, investicija i boljeg životnog standarda, ali nijedan projekat ne može biti urgentniji od mirnog života ljudi i sklada među sugrađanima. Odbornik LP je u Skupštini ranije izrazio sumnje da li mjesto izgradnje vrtića najkvalitetnije rješenje za djecu i za razvoj grada, ali ono oko čega nema sumnje jeste da je potrebno da SO Bar urgentno donese izmjene i dopune urbanističkih planova i predvidi novu lokaciju za izgradnju vrtića u najkraćem mogućem roku. Liberali će kako na lokalnom tako i nacionalnom nivou uložiti maksimalne napore da ubrzaju takav proces.
 
Uvjereni smo da će lokalna samouprava uložiti dodatne napore da osim zasađivanja 90 novih čempresa, iskoristi priliku i na predmetnoj lokaciji uredi i izgradi kvalitetan i sadržajan park koji će biti zelena oaza i ukras centra grada te da će imati višestruko kvalitetniju namjenu i upotrebnu vrijednost nego što je imao ranije. Na ovaj način lokalna uprava će maksimalno iskoristi sve kapacitete ovoga terena i još kvalitetnije sanirati sve izazove koje su nastale u ovom procesu”, navodi se su saopštenju Opštinskog odbora Liberalne partije Bar.