Društvo

Lionsi organizovali pregled vida đacima u Đuravcima

| 20:02:2019 | 19:49:17

U organizaciji Lajons klubova “Bar Antibaris” iz Bara i “Podgorica Host” iz Podgorice, u OŠ “Bratstvo-jedinstvo” u Đuravcima danas je obavljen pregled vida učenika. Pod nazivom “Vid na prvom mjestu”, ova akcija je održana u sklopu globalne LCI kampanje “SightFirst”, a uz saglasnost Ministarstva prosvjete i Zavoda za školstvo. Specijalista oftalmolog dr Nataša Đakonović- Jovović, radno angažovana na Odjeljenju oftalmologije u Instititu za bolesti djece KCCG, pregledala je svih 12 učenika škole, kao i zaposlene u školi.
 
“Ovo je bilo utvrđivanje slabovidosti na jednom oku, a od 12 učenika, kod troje našli smo na sreću neke sitnije probleme koji mogu da se riješe nošenjem naočara i vježbama. Ovo je zaista divna akcija, u kojoj smo svi uživali”, kazala je nakon akcije dr Đakonović-Jovović koja inače radi u podgoriškoj ordinaciji “Borović”.

 
Direkor škole Fikret Sinanović zahvalio je ispred učenika i kolektiva Lajonsima na ovom angažovanju. Iz dva crnogorska Lajons kluba su istakli da je akcija sprovedena shodno programskim opredjeljenjima Lions Club International (LCI) čiji su članovi, inače najveće svjetske humanitarne volonterske organizacije sa preko 1,4 miliona članova u 40.000 klubova u 207 zemalja svijeta.
 
“Namjera nam je bila da se pregledom ljekara specijalista preventivno djeluje i otkrije slabovidost kod djece-učenika ove škole u barskoj seoskoj mjesnoj zajednici Šestani, kao i da simbolično skrenemo pažnju na djecu-đake koja žive u seoskim sredinama i kojima za razliku od njihovih vršnjaka u gradovima, nisu uvijek dostupni ovakvi vidovi pomoći. Želja nam je da u saradnji sa Ministastvom prosvjete ova akcija besplatnih pregleda vida učenika u seoskim sredinama postane tradicionalna”, saopštilili su iz Lajons klubova “Bar Antibaris” i “Podgorica Host”.