Društvo

VIDEO: Odličan džez koncert na Zimskoj sceni ljetopisa

by Vesna Šoškić, kamera Zoran Milošev, montaža Adi Karađuzović | 22:02:2019 | 13:25:44

Raznovrsnost programa na Zimskoj sceni Barskog ljetopisa omogućio je publici da uživa u različitom umjetničkom izrazu, a sinoć je u muzičkom segmentu, to bio džez u izvanrednoj izvedbi beogradskog sastava "Alex the Fergusons", koji postoji već deceniju i nastupa na džez festivalima širom regiona.

 
U novom, sedmočlanom sastavu, predvođeni čuvenim Dragoslavom Fredijem Stanisavljevićem, premijerno su nastupili u Baru, uz sjajnu vokalnu solistkinju Aleksandru Bijelić Aleksijević.
 
“Džez je priča koja se da otkriti samo srcem", kažu ljubitelji i dobri poznavaoci ovog muzičkog žanra, nastalog krajem XIX i početkom XX vijeka u Sjedinjenim Američkim Državama. Jer, njegovi korijeni su u afričkoj tradicionalnoj muzici, formiranoj kao izraz bola i tuge porobljenog afričkog naroda koji je teško radio na američkim plantažama.
 
Kroz istoriju se mijenjao, a šezdesetih godina prošlog vijeka, koje su donijele stalnu borbu za ljudska prava, razvijali su se novi stilovi i njihova kombinacija. Glavna odlika džeza ostala je improvizacija, što ga odvaja od klasične muzike.
 
Na našem prostoru bori se za opstanak i popularizaciju sve uspješnije, a Dragoslav Fredi Stanisavljević-urednik džez redakcije BIG Benda RTS, smatra se jednim od njegovih najboljih misionara. On je okupio orkestar "Alex the Fergusons", kojeg čine ,uz njega na trubi i: Ivan Aleksijević-klavir, Milan Pavković-bass, Miloš Grbatinić-bubnjevi, Marko Đorđević-truba, Kristijan Mlačak-saksofon i Aleksandra Bijelić Aleksijević-vokal.

 
“Svi ljudi koji mogu, trebalo bi u Crnoj Gori da se bore da se otvori džez odsjek, a onda svi možemo da pomognemo da to zaživi i ‘krene", bar obrazovanjem na srednjem nivou. Ne znam da li to već postoji, ali ukoliko džez nije uvršten u obrazovni sistem, svakako bi trebalo raditi na tome, jer bez škole ne možemo da stvaramo scenu”, kazao je za Radio Bar i Bar info Dragoslav Fredi Stanisavljević, koji je istakao da naša država ima svoje značajne džez predstavnike.
 
“Ne poznajem najmlađu generaciju koja tek počinje da izučava džez muziku, ali znam da imate legendu džeza-Šuleta Jovovića, njegove đake, bubnjara koji je bio na Brekliju, a sad i Šuletovu kćerku, koja je sjajna pijanistkinja. Takav talenat i tako mladog, dobrog pijanistu, nisam imao prilike da čujem u Srbiji... Mislim da njoj predstoji velika muzička karijera", kazao je Stanisavljević.
 
“Alex the Fergusons” je u Baru svirao svjetske džez i soul kompozicije u potpuno novom aranžmanu, a poseban pečat cjelokupnoj izvedbi dao je maestralan vokal Aleksandre Bijelić Aleksijević.
 
“Uživamo da sviramo, nama je lijepo dok stvaramo muziku”, kazala je Aleksndra Bijelić, koja je objasnila kako je zavoljela džez od najranijeg djetinjstva i koliko je važno u tom periodu razvijati muzički ukus.

 
“U mojoj kući se slušao džez. Voljela sam Aretu Frenklin, pa Ninu Simon, ali slušam i danas popularne izvođače. Mi smo odrastali na Diznijevim crtanim filmovima, prije svega - ‘Tom i Džeri’, ‘Duško Dugouško’ itd, a u svim tim filmovima pojavljuje se kvalitetna muzika. To je veoma bitno i tako se na najbolji način može formirati muzički ukus kod djece”, kazala je Aleksandra Bijelić, koja često pozajmljuje glas likovima iz crtanih filmova.
 
“Prave vrijednosti se vraćaju”, kaže Fredi Stanisavljević, jer, kako ističe, “nemoguće je je bez klasične muzike, bez džeza, jedno društvo formirati u kulturnom smislu”, zaključuje poznati džez muzičar.