Društvo

U Sutomoru sedmi Susreti brđana jugoistočne Evrope

| 24:02:2019 | 22:39:05

Od petka do nedjelje su u Sutomoru, u Domu Crvenog krsta, održani sedmi Susreti brđana (izviđača starijeg godišta) jugoistočne Evrope.

Domaćin susreta je bio Savez izviđača Crne Gore, uz logističku podršku Izviđačkog odreda "24. novembar“.

"Bar se pokazao kao dobar domaćin, a lokalna uprava je i ovaj put podržala skup, pa je potpredsjednica Opštine Tanja Spičanović otvorila sustrete, što je izazvalo veliku pažnju učesnika, jer nije često slučaj da lokalna uprava podržava aktivnosti izviđača, kao što je u Baru“, rekao je za Bar Info Miodrag Tanjo Masoničić, starješina Odreda “24. novembar“.


"Lijepo je vidjeti ljude koji u odrasloj dobi nalaze vremena i želje da se posvete ovakvim aktivnostima. Ovakva okupljanja, druženja, razmjena iskustava... sve su to aktivnosti koje izviđači rade i u Baru, aktivnosti koje mi kao Opština znamo da cijenimo i da damo doprinos afirmaciji tih pozitivnih vrijednosti u društvu“, rekla je Spičanović.

Da bi se susreti realizovali, pomogao je i Kulturni centar Bar i omogućio ulaz u sve objekte kulture besplatno. Žene Bara velikog srca su se pobrinule da, i pored orkanskog vjetra, našim gostima, na platou Stare masline na nekoliko štandova predstave barske specijalitete i rukotvorine, a u prezentaciju se uključila i firma za izradu suvenira „Olivmont“. O Baru i njegovoj istoriji je učesnicima Susreta pričao Željko Milović.


"Susreti su jedno lijepo neformalno druženje starijih izviđača - brđana i brđanki, u vidu predstavljanja sredina iz kojih dolaze. Tako je i ove godine organizovano nacionalno veče, gdje su učesnici predstavili države iz kojih dolaze kroz pjesmu, igru i jela sa tih prostora“, kaže Masoničić.