Društvo

Počelo rušenje nelegalnog objekta na Paljuškovu

| 06:03:2019 | 18:35:40

Ministarstvo održivog razvoja i turizma saopštilo je danas da je juče počelo sa rušenjem nelegalnog objekta u naselju Paljuškovo u Baru.
 
"Inspektori urbanističko građevinske inspekcije su po službenoj dužnosti započeli nadzor nad ovim objektom 22. januara ove godine, kada je konstatovano da je investitor sagradio suteren i započeo izgradnju prizemlja. Inspektor je, poštujući proceduru i Zakon o upravnom postupku, pokušao da stupi u kontakt sa strankom i da joj mogućnost izjašnjenja na zapisnik, ali se stranka nije odazvala pozivu. Nakon toga je donijeto Rješenje o zabrani izvođenja radova investitoru", saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

 
U saopštenju se dodaje da je kontrolnim inspekcijskim pregledom terena, utvrđeno da investitor ne poštuje zabranu gradnje već da se radovi na izgradnji objekta nastavljaju, zbog čega je 14. febrauara donijeto Rješenje o rušenju.
 
"Ovo rješenje odnosi se na tri izgrađene etaže objekta. Izvršenje je bilo zakazano prvi put za 27. febrauar, međutim inspekciji je bilo onemogućen prilaz objektu zbog čega je tražena asistencija policije, pa se administrativnom izvršenju Rješenja pristupilo juče, takođe uz asistenciju policije. Napominjemo da nije tačan navod da se rušenje izvršava u trenutku dok se čeka građevinska dozvola, budući da po Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata samo složeni inženjerski objekti moraju imati građevinsku dozvolu ( npr. gradnja dalekovoda, puteva i sl.) Dakle, investitori su dužni da prijave gradnju uz svu dokumentaciju predviđenu Zakonom, a neprijavljivanje gradnje, kao u navedenom slučaju, jeste krivično djelo", kazali su iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.
 
Iz tog Vladinog resora su kazali i da je poslije dva neuspješna tendera za odabir pravnog lica koje će sprovoditi administrativna izvršenja, Ministarstvo održivog razvoja i turizma uspješno sprovelo treći tender i sklopilo Ugovor, te da su obezbijeđena sredstva iz budžeta za ove aktivnosti.