Društvo

Medžlis IZ Bar obilježio Noć želja - Lejletu rregaib

| 08:03:2019 | 11:40:05

Sinoć je u džamiji u Zaljevu održan prigodan program povodom “blage noći” koja nagovještava primicanje mjeseca Ramazana, svetog mjeseca posta kod muslimana. Programu su prisustvovali sve barske efendije kao i veliki broj vjernika.

 
Na početku, prisutnima se obratio glavni Imam u Baru mr. Mujdin ef. Milaimi, koji je pozdravio skup i naglasio da “manifestacije ovakvog tipa uvijek doprinose jačanju svijesti o Bogu i pozivaju da budemo od pomoći jedni drugima”. Nakon toga, prigodno predavanje je održao Emil efendija Škrijelj, imam Podgradske džamije, koji je prisutnima približio značenje ove posebne večeri u islamskom učenju. On je između ostalog naglasio da “Lejletu-r-regaib ili poznatija kao Noć želja, jedna je od odabranih noći, a po islamskom učenju, predstavlja potvrdu Božije milosti prema čovjeku, te se shodno tome one se obilježavaju na način pojačanog spominjanja Boga, dobrovoljnih molitvi i učenja Kur’ana”.
 
Veliki broj vjernika, za koje je Zaljevska džamija bila premala, imali su priliku poslušati učenje odlomaka iz Kur’ana, mevluda i ilahija.