Društvo

Borovi u Šušanju zasječeni testerom, Morsko dobro ćuti

by Željko Milović | 08:03:2019 | 16:22:01

Naš sugrađanin Vlado Đurović je tokom nedjelje obavijestio crnogorske medije o oštećenju dva bora motornom testerom u Šušanju, što je bila jedna od najčešće šerovanih vijesti na društvenim mrežama ovih dana od strane Barana.
 
Iako je nadležnim institucijama sve to prijavljeno još 27. februara, reakcija još nema, osim prebacivanja adrese odgovornosti na JP Morsko dobro. Iz ovog preduzeća, koje je nadležno za obalu, nisu se oglašavali.
 
"Komšija Mileta Marojević je 24. februara 2019. godine uočio da su na plaži u Šušanju, ispred hotela 'Adriana', na potezu između restorana 'Casablanca' i plažnog bara 'Hemingway', teško oštećena dva bora na način što su zasječeni motornom testerom od strane nepoznatog lica. Odmah smo obavijestili patrolu policije koja se zatekla na parkingu iznad borova. Nakon konsultacija sa nadređenima, policajci su nas uputili da narednog dana odemo u Centar bezbjednosti Bar i tamo podnesemo prijavu. Narednog dana, 25. februara 2019. u Centru bezbjednosti Bar sam policijskom službeniku Miroslavu Kosoviću dao izjavu (zavedena pod brojem UBD - 186/19) o navedenom, kao i da je na istom mjestu na sličan način i drugo drveće oštećivano u prethodnom periodu, a zatim, kada bi se tako oštećeno osušilo ili palo usljed vjetra, uklanjano, o čemu i dalje svjedoče panjevi (primjer označen brojem 3 na fotografijama), te je na taj način oštećena i uništena vrijedna državna imovina. Takođe, zasjecanjem borova se izaziva opšta opasnost jer bi isti usljed oštećenja mogli pasti u vrijeme kada na plaži ima ljudi. Na istom mjestu je 28. juna 2018. godine, u vrijeme dok su ljudi bili na plaži, pao bor i povrijedio djecu od kojih je jedno zadobilo teže povrede glave. Zasječeni bor označen brojem 1 na fotografijama je na samoj plaži, a ujedno je i najveći i najljepši na šušanjskoj plaži“, pisao je u svom dopisu Đurović, objašnjavajući da on „ne zna ko stoji iza zasijecanja i uništavanja drveća“.
 

Po njegovim riječima, inspektor Kosović ga je uputio da se obrati Komunalnoj policiji, a od strane službenice Maje Rajković je obaviješten da slučaj nije u njihovoj nadležnosti, obzirom da se borovi nalaze u zoni Morskog dobra, te da se obrati njima, kao i Direkciji za šume i Upravi za inspekcijske poslove. Đurović je to i uradio.
 
Iz Uprave za šume je u međuvremenu stigao dopis u kome se kaže da „Ispostava za Bar nije u mogućnosti da riješi ovaj problem iz razloga što se navedeni borovi nalaze na zemljištu kojim gazduje i izdaje pod zakup JP Morsko dobro Crne Gore“.
 

Iz Morskog dobra se Đuroviću nisu javljali proteklih 8 dana, pa je zamolio medije za pomoć.
 
Međutim, ni pored višesatnih angažovanosti, novinari Bar Infa i Radio Bara tri dana nisu mogli dobiti od JPMD odgovor na pitanje kada će izaći na teren, u Šušanj, niti bilo kakvo zvanično reagovanje. Najprije telefonski, na nekoliko adresa u JPMD, a zatim zvanično mejlom, još u srijedu, tražili smo odgovor nadležnih u pisanoj formi.
 
Do trenutka objavljivanja teksta ga nismo dobili.
 
„Obraćam se medijima za pomoć u nadi da bi i dalje moglo nešto da se uradi kako bi se zasječeni borovi spasili, spriječilo dalje vandalsko oštećivanje drveća na plaži u Šušanju, kao i da bi se počinioci pronašli i adekvatno pravno procesuirali“, zaključio je Đurović obraćanje Bar Infu i Radio Baru.