Društvo

Caritas BN uči stare da koriste računare i internet

by Željko Milović | 09:03:2019 | 11:58:55

Caritas Barske nadbiskupije pokrenuo je besplatnu obuku za korišćenje računara i interneta, namijenjenu starijim osobama sa područja opštine Bar. Tokom dva mjeseca polaznici će imati priliku da steknu osnovna znanja potrebna za korišćenje Microsoft Worda i upotrebu interneta.
 
Obuka se realizuje po akreditovanom programu obuke za odrasle i pisana je prema standardu ECDL (European Computer Driving Licence), a profesorica na kursu Ljiljana Spasić ističe da je “grupa jako zanimljiva i vrijedna”: “Ovo je prvi put da obučavam starije osobe, i jako mi je interesantno da radim sa njima, iako ulažem više strpljenja nego što to radim inače. Oni imaju želju da nauče i stalno imaju pitanja, zainteresovani su da  usvoje znanja i mimo predviđenog programa, što je jako pohvalno, pa i ja sa časova izlazim nasmijana i zadovoljna”.
 

Jedan od polaznika obuke, Pero Marvučić, kaže da je jako zadovoljan organizacijom kursa, profesoricom koja ih obučava, ali i druženjem polaznika: “Ovo je jako lijepo organizovano i zamišljeno. Dobili smo priliku da naučimo osnovne stvari za rad na računarima, a većina nas do sada nije imala takvu mogućnost. Radimo u kontinuitetu, na jedan povezan i smislen način, učimo svaki put nešto novo i svi smo zadovoljni, a smijeha i priče svakako ne manjka”.
 
Besplatna obuka za korišćenje računara i interneta se realizuje u okviru aktivnosti predviđenih projektom “We care - Ageing with Dignity and Respect”, koji se finansira iz trilateralnog programa INTERREG IPA prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna gora 2014 - 2020. Za realizaciju projekta su zaduženi Caritas biskupije Banja Luka koji je vodeći partner, zatim Opština Lipik, Opština Garešnica i Caritas Barske nadbiskupije. Glavni cilj projekta je unaprijeđenje kvaliteta i dostupnosti zdravstvenih usluga socijalne njege za starije osobe u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Projekat je počeo sa realizacijom 1. juna 2017. i trajaće do 30. novembra 2019. godine. Časovi se održavaju dva puta nedjeljno u trajanju od po sat vremena.