Društvo

Od petka zabran na Skadarskom jezeru

| 13:03:2019 | 10:08:35

Ribolovni zabran u Nacionalnom parku Skadarsko jezero počinje 15. marta i trajaće do 15. maja, a tokom tog perioda zabranjen je ulov svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje.
 
To je period kada se toplovodne vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće i toplije djelove Skadarskog jezera, te ih je potrebno zaštititi od lova i ujedno omogućiti neometano obavljanje mrijesta.
 
Direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Elvir Klica naglasio je da izlovljavanje ribe u periodu ribolovnog zabrana šteti ukupnom biodiverzitetu NP Skadarsko jezero, te da je krivično djelo.
 
“Povodom stupanja na snagu ribolovnog zabrana, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore-NP Skadarsko jezero sprovodiće intenzivne patrolne aktivnosti u cilju očuvanja ribljeg fonda,“ kazao je Klica.
 
Istakao je da koordinisane aktivnosti i saradnja svih nadležnih subjekata u vezi sa NP Skadarsko jezero doprinose efikasnijoj zaštiti ribljeg fonda i ujedno sprječavanju nelegalnih aktivnosti u cilju zaštite prirodnih vrijednosti tog zaštićenog područja i o prekograničnog vodenog objekta.
 
“U sistemu zaštite prirode takođe je veoma značajna podrška crnogorskih medija u širenju misije o neophodnosti očuvanja najznačajnijih vrijednosti crnogorskih nacionalnih parkova, te u ovom slučaju podizanja svijesti građana o štetnosti nezakonitog izlova ribe i važnosti očuvanja ribljeg fonda u Nacionalnom parku Skadarsko jezero”, zaključio je Klica.
 
Skadarsko jezero predstavlja stanište brojnih zaštićenih životinjskih vrsta, od kojih je posebno značajna riblja populacija. Riblju faunu Skadarskog jezera čine slatkovodne i morske vrste, kao i riblje vrste karakteristične za hladne i tople vode.