Društvo

VIDEO: Najbolji barski đaci na Državnom takmičenju

by Vesna Šoškić, kamera: A. Karađuzović/Z. Milošev, montaža: A. Karađuzović | 14:03:2019 | 17:02:37

Danas vam predstavljamo najbolje barske učenike na nedavno održanom Državnom takmičenju znanja u Podgorici.
 

Barski osnovci posebno su bili uspješni iz biologije i italijanskog jezika, a Saša Lekić, iz O.Š. "Blažo Jokov Orlandić" osvojio je treće mjesto iz matematike.
 
Sva prva mjesta, odnosno prvih deset iz biologije na Državnom takmičenju u Podgorici pripala su barskim osnovcima. Najbolji iz ovog predmeta bio je Aleksa Knežević, učenik IX razreda O.Š. "Blažo Jokov Orlandić", čija je mentorka bila profesorica Jadranka Božović.
 
“Veoma sam zadovoljan rezultatom i nastaviću i dalje da radim i učestvujem na takmičenjima. Biologija i prirodne nauke su me uvijek zanimale, a usavršavao sam se i u Istraživačkoj stanici u Petnjici”, kazao je za Radio Bar i Bar Info ovaj briljantan đak, koji naglašava da mu je značajna podrška bila profesorica Jadranka Božović.
 
Ona je izuzetno zadovoljna Aleksinim uspjehom , iza kojeg stoji veliki trud i rad.
 
“Sa Aleksom radim od VI razreda. Prošle godine smo učestvovali na Olimpijadi znanja i tada je osvojio prvo mjesto za osmi razred. Ulažemo puno truda, ali sa njim je zadovoljstvo raditi, jer je veoma talentovan i vrijedan", kazala nam je profesorica Jadranka Božović.
 
Treće mjesto iz biologije osvojila je Mirza Lukač iz O.Š. "Mrkojevići", pod mentorstvom profesorice Mirjane Vukčević, a četvrto Arijana Argirova iz O.Š. "Anto Đedović", koju je pripremala Dragana Vukčević.
 
“Bilo mi je veoma zanimljivo učestvovati na takmičenju sa drugim kolegama, koji imaju ista interesovanja i ambicije na Državnom takmičenju. Nosim lijepe utiske, a zašto biologija-to mi je omiljeni predmet, jer želim da saznam kako sve funkcioniše u našoj okolini i prirodi. Nastavnica koja me je pripremala, Dragana Vukčević, jedna je od mojih najomiljenijih profesora", kazala je Arijana Argirova.
 
Njena nastavnica Dragana Vukčević pohvalila je aktiv biologa iz Bara, jer godinama su barski učenici neprikosnoveni na takmičenjima iz ovog predmeta.

 
"Prvih deset mjesta iz biologije na Državnom takmičenju osvojili su barski đaci, što je izvanredan rezultat. Lijepo je imati takvu konkurenciju, to nas dodatno podstiče da se trudimo i dokažemo. Kada imamo ovako dobre đake, koji vole da uče i rade, lako ih je motivisati i doći do ovih rezultata", kazala je profesorica Dragana Vukčević, koja je istakla da imaju odlične uslove u školi, opremljen kabinet i podršku Uprave i kolega.
 
Tri učenice O.Š. "Anto Đedović" osvojile su nagrade na Državnom takmičenju iz italijanskog jezika-Milica Perišić, II mjesto, III Tijana Nikolić, a četvrto Mirela Rastoder.
 
“Za dobre rezultate zaslužni smo mi, ali i naša nastavnica, Ivana Mrvaljević,sa kojom smo se spremale više mjeseci. Zato joj se posebno zahvaljujemo, jer bez nje ne bismo uspjele", kazale su Milica, Tijana i Mirela, koje su odabrale italijanski jezik, jer je, kako su kazale, lagan, melodičan i nije ga teško naučiti.
 
Jezik ih je podstakao da u slobodno vrijeme slušaju italijansku muziku i što više saznaju o Italiji i njenoj kulturi.
 
Za profesoricu Ivanu Mrvaljević, posebno je značajno što su osvojili veliki broj nagrada i što su jedini iz Bara, koji su nagrađeni iz stranih jezika.
 
“Imamo sjajnu djecu, koja vole jezike i koja se trude, a žele da se takmiče. To je za profesore podstrek, a bitno je voljeti svoj posao, jer ovakvi rezultati iziskuju veliki trud i puno dodatnog rada, izvan uobičajenih nastavnih aktivnosti. Olakšanje nam je što nam i Uprava škole i ostali nastavnici pružaju podršku i razumijevanje”, ističe profesorica Ivana Mrvaljević.
 
Nakon duge pauze, barski osnovci imaju i nagradu iz matematike. Treće mjesto na Državnom takmičenju pripalo je Saši Lekić, pod mentorstvom profesorice Biljane Ivanišević.
 
“Od četvrte godine me zainteresovala matematika i taj talenat prepoznali su i moji nastavnici.Na takmičenju je bilo teško i zadovoljan sam što sam uspio da osvojim nagradu", kazao je Saša Lekić.
 
Zadovoljna je i njegova profesorica Biljana Ivanišević koja ističe da rade na tome da popularizuju matematiku kao predmet, od kojeg učenici, uglavnom strahuju.
 
“Posebno su nam u fokusu talentovani učenici, koji se lako prepoznaju. Radili smo dugo, a pripreme smo počeli još početkom ljeta", kazala je profesorica Ivanišević.
 
Direktorica najbolje opremljene i savremene škole -"Anto Đedović", Stanka Vukčević, kazala je da je izuzetno ponosna na svoje đake i nastavnike.
 
“Mi se kao Uprava trudimo da ih nagradimo i na kraju školske godine organizujemo koktel na kojem profesori i učenici dobijaju poklone u novcu i knjigama", kazala je direktorica Vukčević, koja je istakla da je veliki podsticaj đacima, ali i nastavnicima, Fond za kvalitet i talente, koji je prije dvije godine osnovan na inicijativu ministra prosvjete Damira Šehovića.
 
“Posebno se zahvaljujem Ministarstvu prosvjete i resornom ministru, jer je Fond izuzetno dragocjen i podsticajan. Iz naše škole prošle godine petoro nastavnika i isto toliko učenika podržani su sa po 1.000 eura, što je za prosvjetne radnike, ali i djecu veoma veliko", naglasila je direktorica Stanka Vukčević.

 
Direktor, takođe uspješne škole "Blažo Jokov Orlandić", Mustafa Peročević, zadovoljan je rezultatima na ovogodišnjem državnom takmičenju.
 
“Nagrade su satisfakcija za dosadašnji rad i motivacija za dalje školovanje. One su i potvrda da naša škola poklanja posebnu pažnju radu sa darovitom djecom. U tom smislu izuzetno je značajna i podrška Ministarstva prosvjete, kroz Fond za talente, iz kojeg su nagrađena tri naša nastavnika i dvoje učenika", istakao je i direktor škole "Blažo Jokov Orlandić" Mustafa Peročević.
 
Učenici O.Š. "Anto Đedović" nijesu samo uspješni na takmičenjima iz znanja već su pokazali i izuzetnu humanost. Na inicijativu Đačkog parlamenta, ovih dana prikupljaju pomoć u namirnicama i sredstvima za higijenu za prvu Narodnu kuhinju u Baru.