Društvo

Degustacija vrhunskih maslinovih ulja u Starom Baru

| 18:03:2019 | 11:02:21

U organiciji Društva maslinara Bar i Nacionalnog udruženje senzorskih ocjenjivača u Starom Baru je realizovana degustacija vrhunskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja.
 
Restoran Kaldrma je i ove godine bio mjesto okupljanja maslinara Bara, Budve, Petrovca, Ulcinja i hrvatskog otoka Hvara. Vrhunsko maslinovo ulje, čiji su uzorci za degustaciju pristigli od Istre pa sve do Ulcinja, je bilo tema druženja maslinarskih prijatelja. Degustaciji su prisustvovale i predstavnice Biotehničkog fakulteta iz Podgorice, Sroja Ljutica i Slavica Kontić.
 
Predsjednik Nacionalnog udruženja je nakon pozdrava i riječi dobrodošlice pojedinačno predstavio sva ponuđena ulja, nakon čega je uslijedila degustacija uz stručne komentare i prijateljsku raspravu o degustiranim uzorcima. Učesnici su degustirali i upoređivali blaga i intenzivna ulja, ulja koja su proizvedena prošle maslinarska sezone sa ovogodišnjim uljima kao i ona koja su proizvedena u Baru sa uljima iz regiona.

 
Degustacija je bila prilika da se nauči nešto novo, da se osjete mirisi i ukusi ulja iz cijele Jadrnaske regije a što je najvažnije, da se sretnu prijatelji i da se iz priganice i domaći sir druže i razmjenjuju maslinarska znanja i iskustva.
 
“Druženje sa prijateljima iz Hrvatske, Helenom Piacun i mr. Stankom Štambukom, stručnjakom za maslinarstvo je nastavljeno i u subotu u maslinjacima Mrkojevića gdje je izvedena obuka rezidbe maslina za maslinare sa ovog područja. Mrkojevići su sa velikim interesovanjem pratili mr Štambuka i njegova uputstva za rezidbu mladih maslina.
 
Namjeravamo da nastavimo sa aktivnostima obuke maslinara i u skorije vrijeme planiramo obuku za rezidbu maslina koju će se Ministarstvom poljoprivrede organizovati za sve zaineteresovane maslinare Crne Gore”, kazali su iz Društva maslinara Bar.