Društvo

Učenici SEUŠ na Model UN konferenciji u Mostaru

| 27:03:2019 | 10:14:47

Delegacija Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole učestvovala je na “Model Ujedinjenih Nacija konferenciji” u Mostaru od 20. do 24. marta. Konferencija koje se održava u kontinuitetu od 2007. godine okupila je 250 učesnika iz 70 zemalja svijeta, a organizatori su bili: “United World College”, Univerzitet “Džemal Bijedić” i Sveučilište iz Mostara.
 
Učenicama je mentor bila profesorica engleskog jezika Marta Nikolić.

 
Adela Beharović bila je na “Model Ujedinjenih Nacija konferenciji” delegat Kuvajta, a Lucija Milović Južne Afrike i učestvovale su u radu CCPJ (Komitet za prevenciju kriminala i pravdu), Vasilisa Jovović bila je delegat Norveške u UNEP (Komitet za zaštitu životne sredine), Anastasija Pavlović delegat Fidžija u UNHRC (Komitet za ljudska prava), a Minja Martinić delegat Jordana unutar Arapske Lige.
 
Uslov za učešće bio je da učenice, tj. delegati napišu pozicione papire i uvodna izlaganja na zadate teme, kojima će se vijeća baviti kako bi definisali stav svojih (dodijeljenih) zemalja po zadatim pitanjima. Radni jezik je bio isključivo engleski. Takođe, bilo je neophodno detaljno proučiti veliki broj pravila procedure koja važe na zasijedanjima. Osim srednjoškolaca, veliki broj učesnika dolazio je s fakulteta (uglavnom Političkih nauka).

 
Svi komiteti imali su dva zasijedanja dnevno, a na svečanom zatvaranju u Narodnom pozorištu Mostar dodijeljeni su sertifikati i posebne nagrade delegatima koji su se posebno isticali tokom diskusija na zasijedanjima svih komiteta.
 
Ovakvi skupovi izuzetno su značajni za svakog učesnika jer obezbjeđuju mogućnost razmjene mišljenja na veliki broj aktuelnih tema od globalnog značaja, uz nadogradnju formalnog obrazovanja, sticanje smjernica za odabir daljeg školovanja, razvoj komunikacijskih i govorničkih vještina na stranom jeziku, poštovanje procedura, zamjenu sopstvene perspektive nekom potpuno drugačijom, razvoj tolerancije, upoznavanje raznih kultura i tradicija i sklapanje poznanstava sa vršnjacima iz cijelog svijeta.