Društvo

Obilježen Svjetski dan pozorišta u OŠ Meksiko

| 28:03:2019 | 15:06:55

Svjetski dan pozorišta 27. mart u školi “Meksiko” obilježen je održavanjem “Teatra u školi”. Kako bi djecu bar na trenutak odvojili od interneta i društvenih mreža, koji ih udaljavaju od druženja sa vršnjacima, članovi dramskih sekcija za mlađi i stariji uzrast na našem i engleskom jeziku su za učenike od III do VIII razreda odigrali predstave prilagođene njihovom uzrastu, kazali su iz ove osnovne škole.
 
Učenici III, IV i V razreda družili su se sa “Crvenkapom i lijenim vukom”, koju je izvela dramska sekcija mlađih razreda. Predstava je sinteza “Crvenkape” i “Snežane i sedam patuljaka”, čiji se likovi ujedinjuju i pozivaju Šumsku vilu da u naš grad donese miris i toplinu proljeća. Priče poznate svačijem djetinjstvu predstavljene su na sasvim drugačiji način s porukom mira, ljubavi, poštovanja i tolerancije među ljudima.
 
Dramska sekcija stranih jezika je na engleskom jeziku izvela skeč “Lucky hat”.

 
Predstava “Ako je verovati mojoj baki” je priča koja je sastavni dio djetinjstva, priča o nestvarnim likovima i događajima koje nam, obično pred spavanje, pričaju naše majke, a posebno bake. Bake su nas učile da je nešto od ovog svijeta dobro i toplo, okrenuto čovjeku i životu, a onaj ostatak pomalo zločest. Srećni su oni koji su imali baku da im kaže pokoju istinu, ali i pokoju slatku malu neistinu, da im da iskren savjet i recept pisan iskustvom. Dramatizaciju ove priče Desanke Maksimović su izveli učenici V-2 odjeljenja.
 
Učenici VI, VII i VIII razreda uživali su u predstavi “Happy birthday, Lady Moneybags” koju su izveli učenici VI razreda dramske sekcije na engleskom jeziku.

 
Na kraju se predstavila dramska sekcija starijih razreda pričom o Malom princu i njegovoj ruži, vječitom dječaku koji ostaje u svima nama. Dirljivom pričom o ljubavi, dobroti i ljepoti, o strpljenju, prijateljstvu i nesebičnom davanju, o tome kako “čovjek samo srcem dobro vidi" zaokružen je ovogodišnji “Teatar u školi”.    
 
“Održavanjem Teatra, koje je već tradicionalno, ova ustanova pokazuje da je svijesna koliko je bitno djecu na vrijeme upoznati sa kulturom pozorišta koje ih uči da razmišljaju, da sanjaju, maštaju i da se igraju, otkrivaju različite junake ili se susreću sa već poznatim i upijaju njihove poruke i priče koje im omogućavaju da stiču nova iskustva i izvlače korisne pouke bitne za formiranje svestrane ličnosti”, kazali su iz OŠ “Meksiko”.