Društvo

Učenici OŠ BJO obnavljaju agrumar

by Željko Milović | 01:04:2019 | 22:24:31

Od februara ove godine učenici IV-3 odjeljenja O.Š. “B. J. Orlandić“ sa svojom učiteljicom Tanjom Knežević realizuju projekat pod nazivom “Zelena akcija”.
 
Riječ je o projektnoj metodi rada sa djecom, kojoj je za cilj uređenje školskog agrumara - ograđenog dijela dvorišta koji je više decenija zaboravljen i zapušten. U njemu su zasadi narandži, mandarina i limuna.
 
U sklopu svojih aktivnosti kroz sve školske predmete učenici su krenuli u realizaciju svoje zamisli. Dobili su svesrdnu podršku od uprave škole, tako da su odmah krenuli sa radom. Neke od aktivnosti podrazumijevale su pomoć drugih javnih ustanova i institucija. Đaci su se zamolnicama obratili na više adresa.
 
Prvi su im u pomoć pritekli profesori i učenici Srednje stručne škole u Baru, maturanti odjeljenja poljoprivrednih tehničara. Enes Đenčić, Edin Karastanović, Vladimir Kojičić, Danijel Marković, Haris Metović i Orhan Nikezić sa profesorima Veljkom Tomićem i Neđeljkom Kneževićem obavili su rezidbu, okopavanje i gnojenje svih zdravih stabala u agrumaru. Akciju su prihvatili sa oduševljenjem i odlučili da časove svoje školske prakse obave baš tu. Osnovci su kroz rad sa njima saznali puno o održavanju biljaka.
 

Prethodila je svemu i teorijska nastava u kojoj su učenici usvojili nove informacije o porijeklu biljaka, načinu održavanja i karakteristikama. Sljedećeg dana bili su u posjeti Institutu za suptropske kulture gdje su od profesorice Tanje Perović čuli još mnogo novih informacija o agrumima i obišli rasadnik. Tom prilikom su od instituta na poklon, uz posredovanje Milana Simonovića, dobili nekoliko novih sadnica, koje će u narednim danima zasaditi u agrumaru.
 
Ovim aktivnostima pokazano je da od ideje do realizacije treba samo malo, i da mlađi naraštaju shvataju značaj biljaka za grad, i život uopšte.