Društvo

Mart u OŠ Jugoslavija - podrška darovitim i kulturna dešavanja

by Željko Milović | 01:04:2019 | 22:47:43

Mart u OŠ “Jugoslavija” protekao je u realizaciji brojnih takmičenja, edukativnih predavanja i kulturno-umjetničkih programa, u kojima je učestvovao veliki broj učenika.
 
Nakon maskenbala “Šta želim da budem kad porastem”, realizovana je svečanost povodom proslave Dana žena, poslije čega je u okviru takmičenja koje organizuje Ministarstvo sporta održana revanš košarkaška utakmica u kojoj je ekipa OŠ “Jugoslavija” pobijedila OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” iz Budve i tom pobjedom osigurala nastavak takmičenja. Održano je i Školsko takmičenje u šahu, čiji je organizator i višednevna podrška takmičarima bio profesor Milorad Đonović. Pobjednik je učenica IX razreda Divna Ratković, drugoplasirani je bio Luka Babović (IX), treći Željko Vukmanović (VIII), dok su četvrto i peto mjesto osvojili Balša Lalatović i Marin Šaltić. Pobjednica je od škole kao poklon dobila profesionalni šah, a ostali mini šah i prigodne knjige o šahu. Ovi učenici obezbijedili su plasman na Opštinsko takmičenje u šahu, koje će biti organizovano u OŠ “Jugoslavija”, 5.april. OŠ “Jugoslavija” bila je domaćin Opštinskog takmičenja u odbojci, na kojem su prvo mjesto i u muškoj i u ženskoj kategoriji odnijele ekipe ove škole, ali i takmičenja u fudbalu za učenike od II do V razreda, u okviru projekta “Fudbal u školama”, a u organizaciji Fudbalskog saveza Crne Gore.
 

Tokom marta škola je bila mjesto podrške darovitim učenicima, te su se za učenike od IV do IX razreda organizovali kvizovi iz matematike, koji nisu bili takmičarskog tipa već specifične koncepcije, zasnovane na interesantnim zadacima - mozgalicama. Kviz iz crnogorskog jezika pod nazivom “Kreativno pero” organizovan je za učenike V razreda, a djeca su imala priliku da biraju jednu od pet ponuđenih oblasti: pisanje eseja, pjesme, pisma, opis književnog lika i tumačenje izraza, u odnosu na vlastita interesovanja. Realizatori kvizova za IV i V razred su nastavnici IV i V razreda Slobodan Knežević, Arslan Šabotić, Jelena Šćepanović, Gordana Ratknić, Rada Višnjić, Marjana Nikolić, Zdravka Vreteničić, Melisa Spahić i Aleksandra Petkovski. Realizatori kviza iz matematike za učenike od VI do IX razreda su nastavnici matematike Lidija Marojević, Dijana Kovačević i Duško Ćipranić. Tokom aprila organizovaće se kvizovi za darovite iz ostalih predmeta.
 

U školskoj biblioteci održan je tematski čas posvećen velikom naučniku, “Život i rad Nikole Tesle”. Ovaj čas realizovali su učenici Miloš Božović, Sava Savić, Miljana Vlahović, Andrea Joksimović, Anđela Mrvaljević i Lucija Ulićević. Učenike su pripremali nastavnik fizike Kemal Nurković i nastavnica crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti Jelena Boričić. Tematske prezentacije odjeljenja I-1, I-4 i I-3, uz muziku, skečeve i recitale, pod sloganima “Dijete je čovjek važan“, “Majka” i “Družimo se” pripremile su učiteljice Sanja Babić, Azra Kaltak i Milica Mijović, sa vaspitačicama Anom Dević i Ljubicom Spahić, a ova dešavanja svojim prisustvom uljepšali su roditelji učenika.
 
Održana su brojna edukativna predavanja i posjete. Pokrenuta je akcija “Čep za hendikep”, u kojoj se prikupljanjem čepova plastične ambalaže pomaže u kupovini ortopedskih pomagala. U cilju približavanja mogućnosti upisa u srednju školu učenicima IX razreda, školu su posjetili roditelji – gosti, nosioci zanimanja apotekar, policajac, stomatolog i kapetan, koji su predstavili svoja zanimanja, a roditelji – gosti bili su prisutni i u nižim razredima. Gost-predavač bila je i dr Snežana Labović, koja je u školskoj biblioteci održala predavanje “Zdrav način života”, ali i dr Branka Purlija, psihijatar u Centru za rad sa metadonskim zavisnicima u sklopu Domu zdravlja, koja je za učenike IX razreda održala interaktivno predavanje “Bolesti zavisnosti – narkomanija”. Posjetom učenika odjeljenja V-1 Dušana Stojanovića, Tijane Bošković, Sofije Kićović i Sofije Mitranović, sa razrednom Marjanom Nikolić odjeljenju sa posebnim potrebama, obilježen je i Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom. U okviru plana saradnje sa lokalnom zajednicom učenici I razreda posjetili su zubarsku ordinaciju, dok su učenici III razreda posjetili Meteorološku stanicu. Učenici odjeljenja I-2, sa učiteljicom Ivanom Mihajlović, održali su kreativnu radionicu sa roditeljima “Volimo proljeće”. Učenici III razreda pravili su makete “Reljef moga grada”, koje su izložili u holu škole.
 
Krajem marta je završena aktivnost Učeničkog parlamenta “Biramo najkreativnijeg nastavnika”, tokom koje su učenici od VI do IX razreda tajnim glasanjem izabrali za najkreativnijeg nastavnika istorije Dejana Paladina, dok su drugo, treće i četvrto mjesto osvojile nastavnica hemije Dragana Milićević, nastavnica crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti Jelena Boričić i nastavnica engleskog jezika Duška Nedović.
 

OŠ “Jugoslavija” 21. marta otvorila je vrata budućim prvacima, koji su je posjetili u okviru Plana prelaska iz vrtića. Upis u prvi razred počeo je 1. aprila, a upisuju se djeca koja do kraja kalendarske 2019. godine navršavaju 6 godina života.
 
Izvedena je 30. marta vježba evakuacije za učenike obje smjene i kompletno nastavno i vannastavno osoblje, u saradnji sa Direktoratom za vanredne situacije Opštine Bar, dok su istog dana u večernjim časovima, u okviru martovskog obilježavanja Svjetskog dana pozorišta, zaposleni u školi posjetili Crnogorsko narodno pozorište i gledali predstavu “Gorski vijenac“.