Društvo

Obilježen Svjetski dan poezije u OŠ Srbija

by Mila Vukosavović | 02:04:2019 | 16:21:03

Povodom Svjetskog dana poezije, OŠ “Srbija” je krajem marta organizovala svečanost na kojoj su učenici od prvog do devetog razreda kazivali odabrane stihove. Učešće na svečanosti bila je prilika da pokažu i govorne vještine, kapacitet memorije, dikciju, stav, intonaciju, a sve je zaokruženo izborom najboljih recitatora u kategoriji mlađeg i starijeg uzrasta.
 

OŠ “Srbija“ je, ističu zaposleni, prepoznala prednost pružanja prilike djeci da rano zakorače u čarobni svijet poezije, te podsticanja učenja pjesama napamet. Po njihovom mišljenju, slušajući i govoreći stihove, djeca će vremenom naučiti da cijene poeziju i uživaju u njoj, a ona će se pozitivno odraziti na njihov intelektualni i emocionalni razvoj.
 
“Istinska ljepota poezije ogleda se i u tome što ne ostavlja izbor pravila na koji je tumačimo - ne postoje pravila, pa je tako i za izbor najboljih recitatora tročlanom žiriju bilo teško da odabere najbolje. U kategoriji mladjih uzrasta prvo mjesto je zauzela učenica I-b razreda Lenka Ćetković, drugo je pripalo učenici IV-b razreda Nermi Babačić, dok je treće mjesto zauzela učenica I-a razreda Hana Sejdović. U kategoriji starijih uzrasta prvo mjesto je osvojio učenik IX-a Irfan Količić, drugi je bio takođe učenik IX-a  Armin Kolar, dok je na trećem mjestu učenica VIII-a Jovana Popović.
 

Paralelno sa ovim događajem, škola “Srbija” je realizovala i aktivnosti Tranzicionog plana - pripreme djece za osnovnu školu, pa su u programu učestvovala i djeca-predškolci iz vrtića “Mala maslina”, koji se nalazi u prostorijama škole. Svojim nastupom mališani iz vrtića su hrabro pokazali ono što su naučili u vrtiću i da su spremni za školske klupe.
 
“Tu spremnost omogućio je tranzicioni ‘Program pripreme djece za osnovnu školu’, koji se realizuje kroz partnerstvo vrtića i škole. Plan prelaska djeteta iz vrtića u osnovnu školu je mehanizam podrške pri prelasku na sljedeći nivo obrazovanja. Kako bi se obezbijedila što lakša tranzicija iz vrtića u prvi razred, neophodno je angažovanje zaposlenih u predškolskoj ustanovi, osnovnoj školi, kao i uključenost roditelja”, istakla je predstavnica za informisanje OŠ “Srbija” Rajna Popović.