Društvo

Održana skupština Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj

by Ivanka Leković | 04:04:2019 | 16:42:19

U hotelu “Sidro” danas je održana skupština Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj. Predsjednik ove organizacije Veselin Joketić zadovoljan je postignutim rezultatima, ali ističe da su pred njima novi projekti.
 
Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj u toku prošle godine postigla je možda najbolje rezultate od osnivanja, ističe Joketić.
 
“Zaključak svih članova Skupštine je da je Organizacija u ovoj godini postigla zapažene rezultate, uz konstataciju da je, u ovih 71 godinu postojanja, možda čak i najuspješnija. I gosti na Skupštini su iskazali zadovoljstvo realizovanim projektima i programima, a čuli su se i pozivi ostalim organizacijama u Crnoj Gori da slijede naš put. Da im budemo primjer kako treba da se radi“, kazao je Joketić.

 
On je izuzetno zadovoljan onim što je realizovano, dodaje da imaju ambiciozne planove za ovu godinu. Prošle godine su obilježili jubilej -70 godina postojanja, zahvaljujući sponzorima nabavili su i automobil za potrebe Organizacije, realizovali pet projekata, a u šestom bili partneri. Trenutno realizuju četiri projekta i pripremaju se da konkurišu na aktuelne konkurse, za koje će ovih dana završiti projekte.
 
Saradnja sa Opštinom Bar je tradicionalno dobra, što se za ulcinjsku Opštinu ne može reći, smatra Joketić.
 
On je istakao da Organizacija Slijepih sa opštinom Bar ima odličnu saradnju, koja se iz godine u godinu nastavlja, unapređuje i usavršava. Ove godine počela je izrada taktilnih staza u gradu, u Ulici Jovana Tomaševića, na potezu od semafora kod Robne kuće do nekadašnje BIGZ-ove knjižare.
 
“Taktilna staza je urađena, doduše nije adekvatna, jer ne ispunjava standarde, a to smo prije desetak dana, u neformalnom razgovoru rekli predsjedniku opštine”, kazao je Joketić.
 
Od predsjednika su, kaže, dobili obećanje da će ono što se uradi biti kvalitetno, te da će se infrastrukturni projekti ove vrste ubuduće raditi u saradnji sa ovom organizacijom, jer “slijepe osobe najbolje znaju koje su njihove potrebe”.

 
Joketić se nada da će u narednom periodu dobiti taktilne staze koje će zadovoljiti standarde, kao i da će zvučna signalizacija na tri semafora u gradu biti zamijenjena odgovarajućom.
 
Natpisi na Brajevom pismu uvedeni su u Opštini Bar, a Joketić očekuje da će i preduzeća čiji je osnivač Opština uraditi natpise na Brajevom pismu. Te natpise, ističe on, “po izuzetno skromnim cijenama radi Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj, koja posjeduje štampariju za Brajevo pismo i crni tisak“.
 
Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj jedina je koja radi od u dvije smjene - prije podne se obavljaju projektne aktivnosti, a popodne prostorije služe kao klub za članstvo.