Društvo

Mart u OŠ Anto Đedović

by Ivanka Leković | 05:04:2019 | 12:28:17

Brojni projekti, akcije, aktivnosti učeničkog parlamenta, sportska takmičenja i stručna usavršavanja realizovani su tokom marta u OŠ “Anto Đedović.
 
Povodom Osmomartovskog praznika u prvom razredu, realizovan je ogledni čas iz prorode i društva. Za učenike osmog razreda, 13. marta organizovan je ogledni čas na temu “Ljekovito bilje“, a učenici su kroz prezentacije, prikazali ljekovita svojstva pojedinih biljaka, ali i medicinske i kozmetičke preparate koji se od njih prave.
 
Dva dana kasnije, na času muzičke kulture odrađena je radionica na temu “Muzički instrumenti sa dirkama“.

 
Učenici su učestovali i na literarnom konkursu“ “Napiši pismo o svom heroju“, koju je u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, organizovala Pošta Crne Gore.
 
Testiranje iz matematike i prirode za učenike četvrtog razreda održano je 12. marta.
 
Svim radionicama prisustvovali su predstavnici aktiva, kao i direktorica ove obrazovne ustanove.
 
Profesorica informatike, Milica Joksimović prisustvovala je otvaranju projekta “Škole za 21. vijek“ u Podgorici. OŠ “Anto Đedović“ je u ovom projektu od prošle godine.
 
22. marta okončan je projekat “Innovate your dreams 2019“, a na prigodnom koktelu u odjeljenju V-1 podijeljeni su sertifikati za učešće u programu.
 
U okviru projekta “Vještine za adolescenciju“ tokom marta održane su radionice “Postavljanje pozitivnog cilja“ i “Tronožac samopouzdanja“, a potom je obavljeno i testiranje.
 
Učenici ove obrazovne ustanove, sa svojim nastavnicima, učestvovali su u akciji sadnje drveća u školskom dvorištu, u saradnji sa NVO “Info Sport Bar” i Društvom maslinara Bara učestovali su u akciji ozelenjavanja prostora kod Sportsko-rekreativnog centra, a pridružili su se i akciji “Sat za planetu zemlju“, 30. marta.

 
OŠ “Anto Đedović“ bila je domaćin dva stručna seminara-”Planiranje u nastavi“ i “Upotreba pitanja u nastavi/učenju“ , a nastavnici ove obazovne ustanove prisustvovali su i seminaru “Podrška za razvoj darovitih učenika“, 9. marta u OŠ “Kekec“ u Sutomoru.
 
Učenički parlament OŠ “Anto Đedović“ 20. februara pokrenuo je dvonedeljnu humanitarnu akciju, za prikupljanje namirnica i sredstava za higijenu za Narodnu kuhinju u Baru, kao i za prikupljanje novca za didaktički materijal. 14. marta posjetili su Narodnu huhinju i uručili svoju donaciju, na čemu su im zahvalile aktivistkinje NVU “Žene Bara kuvaju srcem“.
 
Druga demokratska radionica “Barbara Pramer“ realizovana je 18. marta, na temu ljudskih prava, a učenici su svoja znanja predstavili kroz kreativan video prilog koji se nalazi na sajtu demokratskih radionica (www. demokratskeradionice.me).

 
Među nagrađenim sportistima Bara, dvoje mladih, perspektivnih sportista su iz ove škole- Ognjen Kuzmanović, član džiu džicu kluba “Mornar”, prvak Crne Gore u borbama i Anabela Mujović iz AK “Sanja”, vlasnica osam rekorda Crne Gore.
 
Na opštinskom prvenstu u odbojci, održanom krajem marta u OŠ “Jugoslavija“, ženska ekipa OŠ “Anto Đedović“ osvojila je drugo mjesto. Odlične rezultate u 5. kolo liga sistema ostvarili su i u rukometu, a u školi se realizuje i projekat “Džudo za djecu“.
 
Tokom marta, učenici ove škole, članovi barskih sportskih klubova ostvarili su brojne uspjehe, što, kako ističu, škola prati i podržava. Iz škole su naglasili da aktivno sarađuju sa lokalnom zajednicom i roditeljima.