Društvo

Barske proljećnje radosti

| 15:04:2019 | 11:42:34

Prvi put u Baru, od 16. do 26. aprila, između Uskrsa i Vaskrsa, biće organizovan “Barske proljećne radosti”.
 
Većina programa dešavaće se na Trgu Vladimira i Kosare, ali i na drugim, mjestima.
 
Na organizaciji i pripremama manifestacije danima vrijedno rade članice tri nevladine organizacije: “Žene Bara velikog srca”, “Edukativni centar Bara” i DES “Scena”, uz podršku Turističke organizacije Bara, Kulturnog centra, Štamparije “CDM” i Društva maslinara.
 
Organizatori najavljuju veliki broj učesnika: mališane iz predškolskih ustanova “Svetionik” i “Mala bajka,” učenike osnovnih škola “Jugoslavija”, “Blažo Jokov Orlandić,” “Meksiko” i “Anto Đedović”, Karate klub “Bar”, članove izviđačkih odreda “24. Novembar” i “Jadran”, ansamble kulturno-umjetničkih društava “Jedinstvo”, “Rumija” i “Sveti Jovan Vladimir”, Kreativna radionica “Male ruke”, Plesni studio “Habanera”, mali glumci iz Škole glume DES “Scena”.
 
Veliki doprinos u pripremama i realizaciji festivala daju članovi Kluba mladih volontera “Klupko” kao dio projekta OCD “Portret” iz Bara, koji realizuju Fond za aktivno društvo i Ambasada SAD u Podgorici.
 
Festival je prvenstveno namijenjena djeci, a organizatori se trude da za sve posjetioce osmisle interesantne i zabavne sadržaje. Na trgu će biti organizovane kreativne radionice i zanimljive igrice, a jedna od najinteresantnijih biće traganje za uskršnjim/vaskršnjim jajima u dvorskom parku.
 
Pošto se manifestacija dešava u vrijeme najveselijeg hrišćanskog praznika, Barani i gosti našeg grada moći će na trgu da kupe prelijepo ofarbana jaja i divne praznične dekoracije.
 
Ovaj događaj, pored toga što se prvi put organizuje u našem gradu, posebnim čini i to što igra i druženje nijesu jedini cilj. Tu je još važnija, humanitarna dimenzija. Tokom Festivala, na trgu će biti štandovi na kojima će vrijedne i darovite Baranke izložiti svoje rukotvorine, od prazničkih ukrasa, do slika, odjevnih predmeta, džemova, kolača i drugih specijaliteta. Novac od prodaje suvenira i drugih izuzetnih rukotvorina, na kojima se vrijedno radi, namijenjen je finansiranju Narodne kuhinje.
 
Kruna prvog festivala “Barske proljećne radosti” biće prodajna izložba slika, koje su brojni barski umjetnici poklonili, kao svoju podršku radu Narodne kuhinje.
 
Organizatori se nadaju da će Barani, koji su mnogo puta pokazali da su plemeniti ljudi i velikodušni darodavci, posjetiti izložbu, kupiti neki od radova i tako pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.
 
 
PROGRAM FESTIVALA:
 
 
16. april, 11-12 časova: Otvaranje Festivala i program vrtića; 17-18 časova: kreativna radionica
 
17. april: od 17 i 30-18 i 30 časova: program kreativnih radionica “Male ruke” i “Jadran”
 
18. april: od 13-14 časova: program OŠ “Jugoslavija”; od 17-18 časova: kreativna radionica
 
19.april: od 11-12 časova: program OŠ “Anto Đedović”; od 17-18 časova: kreativna radionica
 
20. april: od 12-14 časova: umjetnički program; od 17-18 časova: kreativna radionica
 
22.april: od 11 i 30- 12 i 30 časova: “Potraga za blagom”, uz pomoć izviđača “24. novembra”; od 13-14 časova: program OŠ “Meksiko”
 
23.april: od 17-19 časova: Javni čas (glumice) Vesne Vujošević
 
24. april: od 13-14 časova: program OŠ “Blažo Jokov Orlandić”; od 17-18 časova: kreativna radionica
 
25. april: 20 časova: Galerija “Velimir Leković, prodajna izložba slika koje su poklonili barski umjetnici