Društvo

VIDEO: Smotra aktivista u slučaju zemljotresa

by Vesna Šoškić i Nemanja Janković, photo: Sergej Zabijako, Studio Petović, video: Adi Karađuzović | 15:04:2019 | 17:29:09

Opština Bar je u katastrofalnom zemljotresu 15.aprila 1979. godine pretrpjela najveće ljudske žrtve i materijalna razaranja. Od stotinu poginulih, polovina su bili stanovnici barske opštine. U znak sjećanja na taj tragičan događaj, lokalna uprava je pripremila cjelodnevni program koji je počeo Smotrom specijalizovanih operativnih jedinica i organizacija civilnog sektora koji sprovode aktivnosti zaštite i spašavanja,na platou ispred Sportske dvorane.
 

Demonstraciji pokaznih vježbi i aktivnosti koje bi trebalo preduzeti u slučaju sličnih prirodnih nesreća prisustvovao je predsjednik Opštine Dušan Raičević i učenici svih barskih škola.
 

Program povodom obilježavanja 40 godina od zemljotresa biće nastavljen večeras multimedijalnim događajem “Bar, aprila 1979.”, u sklopu kojeg će biti priređena izložba fotografija i projekcija dokumentarnog filma, kao i Tribina “Sjećanja koja opominju”, čiji učesnici su predstavnici tadašnjih rukovodećih službi opštine, stručnjaci građevinske struke i svjedoci tragičnih dešavanja.


Brano Brajović je jedan od dvojice radio amatera koji su prvi poslali zvaničnu depešu o zemljotresu u Baru i njegovim katastrofalnim posljedicama. “Helikopterom smo prvi u Bar došli nas dvojica i pokojni Budislav Šoškić, predsjednik Skupštine Crne Gore, koji, nažalost , više nije sa nama. Bilo je grozno. Iza mene je bio hotel ‘Agava’ koji se ruši, uznemireno stanovništvo, stravično... Tačno u 9 sati i 38 minuta poslali smo depešu Predsjedništvu Crne Gore”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Brajović, član amaterskog Radio kluba Bar 406.
 
Najveću pažnju u Direktoratu za vanredne situacije, kada je riječ o prirodnim katastrofama, posvećuju preventivnim aktivnostima.
 

“Zato smo veoma srećni što su učenici svih barskih škola ovdje, jer imaju priliku da vide i nauče kako reagovati u slučaju zemljotresa i koje su to službe na koje se Opština oslanja i koje mogu pružiti pomoć. Edukaciju sprovodimo i u redovnim okolnostima, jer živimo u trusnom području i svakog trenutka možemo očekivati zemljotres do devet stepeni Merkalijeve skale. To je realnost sa kojom smo suočeni i o kojoj moramo otvoreno razgovarati. Svako ima obavezu i svoj dio odgovornosti u slučaju takvog nemilog događaja, počev od građanina, preko svih službi lokalne uprave i države. U takvoj situaciji  najprije se mobilišu ljudski i materijalni resursi u opštini, zatim u susjednim gradovima, ukoliko su manje stradali, do nacionalnog nivoa”, kazala je načelnica Direktorata za vanredne situacije PJ Bar, mr Pera Pavlica Dragišić, koja je podsjetila da je Crna Gora potpisnica i protokola “Međunarodni mehanizam civilne zaštite”, koji podrazumijeva dolazak evropskih timova podrške u takvim situacijama.
 
Kako pružiti pomoć u slučaju zemljotresa demonstrirali su i oni koji su uvijek među prvima da pomognu unesrećenima-služba i volonteri Crvenog krsta.

 
“U slučaju nesreća Crveni krst se, sa svim svojim ljudskim i materijalnim potencijalima, stavlja na raspolaganje svima kojima su pomoć i podrška potrebni. Danas smo ovdje, u ovom svojevrsnom Prihvatnom centru, pokazali samo jedan dio aktivnosti, koji se prvenstveno odnose na to gdje smjestiti i kako pružiti prvu pomoć povrijeđenima, dok ne stigne Hitna medicinska služba. Učinilo je to četrdeset volontera koji su na najbolji način prezentirali što je Crveni krst i kakva je njegova uloga u slučaju nesreća”, kazala je sekretarka Crvenog krsta Bar Zorica Crnčević, koja je potencirala važnost  posjedovanja znanja iz prve pomoći, kako bi građani, kako je istakla, na najbolji način mogli da zaštite sebe, ali i druge.
 
Petnaestog aprila 1979. godine, sedamdesetak izviđača barskog Izviđačkog odreda "24. novembar", bili su na licu mjesta, spremni da pomognu sugrađanima.

 
“Mnogo smo radili tog i svih narednih dana dok je zemlja podrhtavala. Mislim da smo dali veliki doprinos u snalaženju grada, službi i građana u toj velikoj nedaći. Naše članove redovno obučavamo kako se ponašati u svim elementarnim nepogodama”, kazao je Miodrag Tanjo Masoničić, starješina Odreda, ispred improvizovanog kampa barskih izviđača, identičnog kakav je bio i kobnog 15. aprila, sa šatorima i karakterističnim zastavama, tada montiranog u blizini “Agave”.
 

Smotri operativnih jedinica i civilnog sektora prisustvovao je i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.
 
“Događaji iz prošlosti nas opominju i ukazuju da je neophodno preventivno djelovati. Danas su naši građani upoznati sa svim službama i institucijama u našem sistemu, koje su u obavezi da pruže pomoć u incidentnim situacijama. Ovaj Edukativni kamp dio je preventivnih aktivnosti. Mladi pomalo gube ili nemaju spoznaju kako pravilno postupati u slučaju nesreća i zato je danas najveća pažnja posvećena njima. Uspjeli smo da animiramo obrazovne institucije koje su pokazale interesovanje  za dobijanjem adekvatnih informacija o opremi, službama i postupcima u prirodnim katastrofama. Posebno me raduje što vidim ovdje puno barskih đaka koji će od relevantnih institucija dobiti sve važne informacije i biti u prilici da prisustvuju pokaznim vježbama. Želimo da da iz današnjeg sjećanja na katastrofu iz 1979. godine pošaljemo jasnu poruku koliko je omladina tada odigrala važnu ulogu u sanaciji posljedica zemljotresa i koliko je važan faktor i danas”, kazao je čelni čovjek barske Opštine Dušan Raičević, i istakao da je tehnologija znatno napredovala, što je uočljivo, kako je kazao, na štandu Mornarice Vojske Crne Gore, Uprave pomorske sigurnosti i drugih službi .
 

Na smotri su učestvovali i predstavnici Policije, Doma zdravlja, Službe Zaštite, Lovstva, ronilačkih i planinarskih klubova. Opremu UPS prezentirao je skiper Jasmin Koković.