Tragovi

Deset godina od posljednjeg meča Novinara i Političara

| 28:11:2018 | 17:18:55

Juče je bilo tačno deset godina od posljednjeg fudbalskog meča ekipa Novinara i Političara, koji su se tradicionalno održavali za Dan Bara, i koji su izazivali veliku pažnju građana.
 
U tom posljednjem susretu, odigranom 2008. pobijedili su Novinari sa 4:2.

Bio je to četvrti meč ova dva tima. U prvoj utakmici 2006. godine bilo je 6:4 za Novinare, u revanšu iste godine Novinari su slavili na penale 11:10 (reg. 8:8), dok su 2007. bili bolji Političari 3:2.
 
Zanimljivo je da je, zbog međusobnih “peckanja” članova dvaju timova, meču bila data i značajna medijska pažnja, pa su kapiteni Jakup Đeljošević i Željko Milović dan ranije gostovali u “Promenadi” Radio Bara i najavili “bespoštednu borbu” za pehar. Pobjeda u meču je značila i to da će, kao i ranijih godina, bolji tim upućivati suparniku verbalne “otrovne strelice” gdje god da se vide. Istina za volju, tu su praksu započeli Političari nakon što su 24. novembra 2007, nakon pobjede donijeli pehar na Svečanu sjednicu SO Bar i držali ga na vidnom mjestu.
 
Bar Info je tog 28. novembra 2008. donio opsežan izvještaj sa meča. Prenosimo ga integralno, kao podsjećanje na lijepu praksu koja je, na žalost, ukinuta.
 
NOVINARI - POLITIČARI 4:2 (3:0)
 
Stadion “Bombonjera”. Gledalaca: 250. Sudije: Novak Čelebić i Stefan Milivojević.
Golovi: Krekun 2, Šofranac i Jovanović (Novinari), Lekić i Arabelović (Političari)
 
POLITIČARI: Zoran Ćalović, Nebojša Strugar, Neđeljko Đurović, Jakup Đeljošević, Senad Arabelović, Đorđe Lekić, Pešo Glavanović

NOVINARI: Dragan Baka Stojanović, Svetozar Kepo Vujović, Milenko Jovanović, Nemanja Janković, Nikola Šofranac, Aleksandar Ćosović, Goran Krekun, Željko Milović
 
U centralnom terminu sastali su se, u tradicionalnom meču za Dan Bara, treću godinu zaredom, Političari i Novinari (pravilnije: Mediji). U odnosu na ranije najavljene sastave, falilo je i jednima i drugima pola tima, tako da su obje ekipe na klupi imale samo po jednu zamjenu. Nije to bio lijep fudbal za oko, naprotiv, ali - imajući u obzir tradicionalno rivalstvo ove dvije grupacije i činjenicu da će "peckanja" poraženog biti sve do narednog 24. novembra - nije se ni moglo očekivati "umiranje u ljepoti". Veliki je ulog bio u pitanju.
 
 
 

Poveli su lako Novinari zahvaljujući izvanrednom Šofrancu, koji je prvo postigao, pa pripremio drugi gol, da bi na početku drugog poluvremena Krekun iz slobodnog udarca iznenadio usnulu odbranu Političara i golmana Ćalovića - 3:0. Kad je, ubrzo nakon toga, volej Milovića prohujao nekoliko santimetara od rašlji gola Političara, svi su očekivali njihov potop, ali - probudila se prva zvijezda te ekipe Đoko Lekić. Postigao je jedan i namjestio drugi gol Arabelovića.
 
Novinari su se potpuno povukli, izgledali potpuno dezorijentisani i obezglavljeni, izjednačenje je visilo u vazduhu, a samo je pogibeljna intervencija golmana Bake Stojanovića 15 minuta prije kraja spriječila potpuni preokret. Jedan od najboljih golmana Bara svih vremena nakon toga je morao povrijeđen napustiti meč, na njegovo mjesto stao je juče u polju odlični Ćosović, a kako sasvim veteranska srednja linija Milović-Vujović-Jovanović nije imala snage za pariranje raspoloženom Lekiću, morao je trenerku skinuti i jedan od organizatora - Nemanja Janković.

 
Posljednjih 15 minuta igre Novinara može ući u fudbalske udžbenike. Bila je to brutalna mortifikacija utakmice, na kojoj bi im pozavidio i "Juventus" u najrigidnijoj fazi. Šef Stručnog štaba Novinara Ilija Kovačević je odlično postavio taktiku pri vođstvu i "teškim nogama": presjecanje akcija Političara i ispucavanja daleko u polje, bez želje za napadom, odugovlačenja prilikom prekida, dodavanja sa golmanom i "stajanjem na loptu", u čemu je znalački prednjačio veteran Kepo Vujović. Cilj opravdava sredstvo, a, istini za volju, ni Političari nisu pokazivali neku pretjeranu želju za ubrzavanjem igre.
 
Vidno zapaženi Krekun je pet minuta prije kraja iz kontre postigao svoj drugi gol, i tako stavio tačku na ovu fudbalsku predstavu: Novinari - Političari 4:2. Kapiten Novinara Željko Milović je primio veliki pehar iz ruku urednice Radio Bara Vesne Šoškić, koja je izvela i početni udarac ovog meča.
 

 

Valja istaći da je organizacija bila bolja nego ikad. Adi Karađuzović i Nemanja Janković napravili su odličan šou, prije svega. Svi uslovi za učesnike su bili na vrhunskom nivou, od osvježenja do specijalnih dresova i pehara, uz (za svaku pohvalu) obezbijeđenu mini-tribinu za istaknute bivše fudbalere Bara.
 
Posebnu atrakciju izazvalo je uključenje gledalaca i aktera meča uživo preko razglasa (Jankovića je bilo svuda, i u gledalištu, i na klupama za rezerve), a "šetnja" bežičnog mikrofona kroz masu dodatno je animirala ionako egzaltiranu publiku.