Protokol

VIDEO: Hrvatski ambasador u prvoj posjeti Baru

by Vesna Šoškić; snimatelj i montažer Adi Karađuzović | 05:07:2017 | 13:43:58

Bar sa Hrvatskom i hrvatskim gradovima ima puno prostora za saradnju jer dijele zajednički Mediteran, iste političke i ekonomske ciljeve, kazali su hrvatski ambasador Veselko Grubišić i predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić, tokom prve zvanične posjete novog ambasadora Baru.
 
Barski i hrvatski maslinari godinama sarađuju i razmjenjuju iskustva u toj poljoprivrednoj grani, ali prostora za saradnju ima i u vinarstvu, turizmu i drugim oblastima.
 
“Čini nas radosnim dobra saradnja naših maslinara, ali imamo puno zajedničkog što još možemo unaprijediti”, kazao je hrvatski ambasador Veselko Grubišić koji se zahvalio gradonačelniku na toplom prijemu.
 
“Imamo naša iskustva u predpristupnim i pristupnim fondovima i ja bih želio da ta iskustva Hrvatska dijeli sa cijelom Crnom Gorom, a u ovom slučaju želio bih da ih podijelimo sa Opštinom Bar. Biće mi drago ako sljedeće godine možemo reći da smo napravili neki pomak u svim sferama”, istakao je novi hrvatski ambasador.
 
Predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić naveo je da je iscrpan i sadržajan razgovor pokazao svu punoću međusobnih odnosa, ali i široke mogućnosti za njihovo dalje unapređenje.
 


“Dijelimo zajednički mediteranski prostor, imamo identične političke i ekonomske interese i stremimo tome da naš region bude region mira. Tome ćemo uvijek dati doprinos, ali i ekonomskom boljitku.  Dragocjena nam mogu biti iskustva Hrvatske kako da što bolje iskoristimo predpristupne fondove Evropske unije i ostvarimo veći postotak finansijske podrške. Nadam se da ćemo to realizovati veoma brzo u narednom periodu, jer su nam potrebne sugestije u administrativnom dijelu”, kazao je prvi čovjek barske opštine dr Zoran Srzentić.
 
Razgovarano je i o hrvatskoj zajednici u Baru, koja, kako je istakao predsjednik Srzentić, daje značajan doprinos punoći i ljepoti življenja, multietničkom i multivjerskom skladu koji krasi grad pod Rumijom.