Protokol

Posjeta francuske ambasadorke Opštini Bar

| 07:12:2017 | 18:45:56

Predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić primio je danas ambasadorku Francuske Republike u Crnoj Gori Kristin Tudik.
 
On je izrazio zadovoljstvo ekonomskim i kulturnim vezama između Crne Gore i Francuske Republike koje su uvijek bile zasnovane na uspješnoj ekonomskoj saradnji, prijateljskim odnosima i zajedničkoj antifašističkoj orijentaciji. Takođe je zahvalio na podršci koju je Francuska Republika pružila našoj državi na putu evro-atlanskih integracija.
 
Jedna od centralnih tema bila je jačanje i unaprijeđenje ekonomske i kulturne saradnje između Bara i Francuske Republike.

 
U tom cilju, Tudik je predložila mogućnosti bratimljenja Bara sa Saint Pourçain sur Sioule, gradom u centralnom dijelu Francuske poznatom po vinogradima visokog kvaliteta, ali i mogućnost saradnje i uspostavljanja prijateljskih odnosa između obrazovnih ustanova na teritorije naše opštine sa francuskim ustanovama iz oblasti prosvjete i obrazovanja.
 
Kao još jedna od predloženih mogućnosti za uspostavljanje i jačanje kulturne saradnje od strane ambasadorke Tudik je i ideja da dio programa tradicionalne kulturne manifestacije “Dani frankofonije” naredne godine bude održan u Baru. Dr Srzentić je izrazio spremnost da Opština Bar bude dio ovog projekta, što će, kako je kazao, biti još jedan pokazatelj da će Bar i u budućem periodu biti jedan od centara kulturnih dešavanja.
 
Predsjednik Opštine je izrazio zahvalnost povodom posjete i izrazio spremnost na svaki vid saradnje i uspostavljanja prijateljstva, jer je, kako je istakao, Bar prepoznat kao grad koji uspješno stvara i njeguje prijateljstva.