Protokol

VIDEO: Delegacija šangajskog distrikta Honkgou u posjeti Baru

by Vesna Šoškić; photo: Studio Petović, snimatelj Adi Karađuzović; montaža Senad Sukalić | 23:07:2018 | 12:33:52

Delegacija Hongkou distrikta kineskog grada Šangaja posjetila je danas Opštinu Bar i sa predsjednikom dr Zoranom Srzentićem razgovarala o unaprijeđenju saradnje. Prvenstveno je to moguće u oblasti zdravstva, turizma, obrazovanja i kulture.
 

Bar i Hongkou distrikt Šangaja potpisali su 2015. godine Sporazum o prijateljstvu i bratimljenju. Šangaj je lučki i najveći grad u Kini, sa veoma razvijenom privredom. Iz ribarskog naselja s tekstilmom industrijom tokom XIX vijeka prerastao je u važnu luku, kao jedan od  glavnih kineskih gradova otvorenih za spoljnu trgovinu. Razvijao se kao središte trgovine između istoka i zapada, te je postao multinacionalni finansijski i poslovni čvor Kine i svijeta. Nakon 1990. godine, ekonomske reforme rezultirale su novim intenzivnim razvojem Šangaja, i od 2005. godine postao je najveća robna luka svijeta, sa najbrže rastućom ekonomijom. Poznat je i kao turistička destinacija, čuvena po istorijskim znamenitostima, kao što su Bund i hram Grad Božji, te modernim atrakcijama, poput panorame Pudonga, koja uključuje i televizijski toranj Biser istoka.
 
“Od potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu, 2015. godine, imamo međusobne posjete delegacija. Sa prijateljima iz Kine razgovarali smo, prije svega, o saradnji u turizmu, za što smo veoma zainteresovani. Želimo da ta saradnja bude intenzivnija, na nivou privrednih subjekata, te smo dogovorili da u bliskoj budućnosti Turistička organizacija Bara i predstavnici distrikta Hongkou uspostave direktne kontakte. Očekujem da će to rezultirati dolaskom većeg broja turista u Bar i na cijelo naše primorje. Procjenjujem da ima puno prostora za saradnju”, istakao je predsjednik barske Opštine dr Zoran Srzentić.
 

Iz Bara predstavnici kineske delegacije nose lijepa sjećanja, a Vladi svoje države prenijeće poruku o potrebi unaprijeđenja saradnje.
 
“Ovdje je divno. Iako smo bili samo dva dana, imamo utisak da boravimo znatno duže. Bar je veoma lijep grad, bezbjedan i čist. Planine, more, ljudi, sve je fantastično. Posjetićemo i Skadarsko jezero. Zahvalan sam gradonačelniku Srzentiću na srdačnoj dobrodošlici i nadam se da će on uskoro dati intervju i u Šangaju. Nadam se, takođe, da ćemo, prije svega , unaprijediti saradnju u oblasti zdravstva, turizma, obrazovanja i kulture”, kazao je Zhu Xiaozhong, koji je predvodio kinesku delegaciju.
 
Predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić naglasio je da je veoma važno liberalizovati vizni režim, jer je kineskim turistima potrebna viza za ulazak u Crnu Goru, na čemu se intenzivno radi.
 

“Radi se na reciprocitetu i to treba usaglasiti. Broj kineskih turista koji posjećuju evropske i nama susjedne zemlje govori da ta ograničenja koja postoje moraju što prije da budu uklonjena. Moramo pronaći način da naša država bude interesantnija kineskim turistima, kojih u susjednoj Albaniji ima neuporedivo više nego kod nas. Ukidanjem tih barijera učinilo bi se da taj broj bude mnogo veći i kod nas”, kazao je gradonačelnik Srzentić.
 
Očekuje se da delegacija Opštine Bar uskoro posjeti Šangaj.