Protokol

VIDEO: Orlandić primio učesnike Svjetskog festivala poezije

by Vesna Šoškić; snimatelj i montažer Adi Karađuzović | 29:09:2018 | 21:07:11

Nakon prijema kod predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, učesnici Svjetskog festivala poezije "Eminescu-Njegoš", koji je prvi put održan u Podgorici, bili su gosti predsjednika barskog parlamenta Mića Orlandića, koji im je srdačnu dobrodošlicu, uz tradicionalne kulinarske specijalitete podrumijskog kraja, poželio u restoranu "Stela" u Dobroj Vodi.
 

Pjesnike su predvodili prof. dr Jon Deakonesku-poznati rumunski pjesnik i kulturolog i akademik Sreten Perović, u čiju čast je prvi put ove godine u Crnoj Gori održan Svjetski festival poezije. Na prijemu su bili i čelnici rumunskog grada Krajove, u kojem se tradicionalno održavaju pjesnički susreti međunarodnog ranga.
 

“Drago mi je što ste danas moji gosti i gosti Bara, jer vi svojim stvaralaštvom ostavljate dubok trag u istoriji sopstvenih zemalja. Dolazite iz petnaest država i predstavljate evropsku multikulturu, čiji eksponent je na najbolji način i naš grad, u kojem vjekovima složno žive pripadnici sve tri velike religije-pravoslavlja, islama i katoličanstva”, kazao je predsjednik SO Bar Mićo Orlandić, koji je informisao goste  da je u Baru u XII vijeku nastao prvi pisani spomenik u južnih Slovena,"Regnum sclavorum" ili "Ljetopis Grgura Barskog", kojim je ovaj pisac državu Duklju uveo u red prosvijećenih naroda.
 
“On je tada, kao što i vi danas šaljete poruke budućim generacijama, poslao i ustanovio jedan zavjet - ‘ako su mogli naši preci, možemo i mi’. Vi na najljepši način, kroz vaše knjige i vašu poeziju, promovišete svoju kulturu i trudite se da svome narodu približite kulture drugih. Drago mi je što ste i promoteri izuzetnog intelektualca, akademika Sretena Perovića, koji je dosegao vrhunske standarde u svakoj oblasti stvaralaštva kojom se bavio", kazao je predsjednik barskog parlamenta Mićo Orlandić, koji je kolege iz Krajove pozvao na još produktivniju saradnju u budućem periodu.
 

Svjetski festival poezije "Eminescu-Njegoš" u Podgorici posvećen je izuzetnom crnogorskom stvaraocu, piscu, teatrologu, pozorišnom i književnom kritičaru, pjesniku, koji je svojim angažmanom obilježio posljednje decenije prošlog i prva desetljeća XXI vijeka-akademiku Sretenu Peroviću.
 
“Zahvaljujem se na prijemu našem domaćinu, Miću Orlandiću, koji nije samo predsjednik skupštine ovog lijepog i čuvenog drevnog grada, nego jedna istorijska ličnost u borbi za povratak državne nezavisnosti Crne Gore. On je istovremeno, kao kulturolog i izdavač, veoma zaslužan i za unapređenje crnogorske kulture. Mi, pjesnici, imali smo u njemu, ne samo velikog saradnika, već i staratelja i pomagača u našim produkcijama. Zahvaljujem mu se na svemu što je uradio dobro za ovaj grad i Crnu Goru, jer je našu državu pripremio za prijateljstvo sa drugim narodima, koje i vi predstavljate na ovom Svjetskom festivalu poezije", kazao je akademik Perović, koji je izrazio uvjerenje da će se Baru i Crnoj Gori pjesnici vraćati, ne samo u oficijelnim prilikama, već i u danima odmora i spokoja.
 

Svjetski festival poezije ustanovljen je na inicijativu prof. dr Jona Deakoneskua iz Rumunije, predsjednika Internacionalne akademije "Mihail Eminescu". On se, takođe, zahvalio predstavnicima državnih organa Crne Gore i predsjedniku barske Skupštine na srdačnom prijemu, uz isticanje da su promocija kulturnog stvaralaštva i međusobna saradnja od izuzetnog značaja u vremenu globalizacije i krize identiteta.
 
“Drago mi je da mogu da vas pozdravim sa ovog mjesta koje je posebno inspirativno. Kako smo mi pjesnici, pokušali smo prethodnih dana da vidimo što se krije iza horizonta. Zato što zajedno možemo vidjeti jedan drugi svijet - svijet emocija i svijet zadovoljstva. U ovom izvanrednom momentu želim da se zahvalim našim domaćinima, jer je ovo još jedan znak da je Crna Gora mjesto mira, kulture, istorije i ljepote", kazao je prof dr Jon Deakonesku.

Učesnici Svjetskog festivala poezije, prije Bara, bili su u Ulcinju, gdje su građanima prezentirali svoje stvaralaštvo, govoreći stihove, a zatim su bili gosti Tivta.