Protokol

Raičević razgovarao sa maslinarima

| 31:01:2019 | 18:00:27

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević razgovarao je sa predstavnicima Udruženja maslininara na temu unaprijeđenja kvaliteta maslinovog ulja i konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu.
 
Raičević je istakao da je Udruženje maslinara u dosadašnjem periodu pokazalo spremnost da rješava i najveće izazove i da ono predstavlja primjer kako se proizvođači trebaju udruživati sa ciljem artikulisanja zajedničkih ciljeva i interesa.
 
“Udruženje maslinara okuplja maslinare sa svih područja naše opštine, a posebno me raduje činjenica što ono okuplja veliki broj mladih maslinara koji svoju perspektivu vide u maslinarstvu. Iz tog razloga, Opština Bar će i u narednom periodu kroz agrobudžet i podsticajne mjere nastaviti sa sufinanisiranjem poljoprivrednih proizvođača sa ciljem povećanja broja mladih zasada, kvaliteta proizvoda i konkurentnosti“, kazao je predsjednik Opštine Dušan Raičević.
 
Sastanak sa predstavnicima Udruženja maslinara bila je prilika da predsjednik Opštine posjeti rekonstruisani stari kameni most na Suvom potoku, ali i jedan od najvećih barskih maslinjaka u Džidžarinu.

 
“Vlasnici maslinjaka u Džidžarinu su uložili značajna sredstva u izgradnji puta prema maslinjacima i lokalna uprava će pružiti svu neophodnu pomoć u pravcu završetka ove dionice puta, ali i unaprijeđenju putne infrastrukture koja je u funkciji razvoja poljoprivrede u Baru”, kazao je Raičević, navodeći da se sanacija mora sprovesti na način da ne poremeti ambijentalnu cjelinu, ne samo maslinjaka koji se tamo nalaze, već i Starog Bara kao važne turističke ponude grada.
 
Ćazim Alković, predsjednik Udruženja maslinara Bara zahvalio je predsjedniku Opštine Bar na pomoći koju lokalna uprava u kontinuitetu pruža kako udruženju, tako i razvoju maslinarstva i kazao da je današnja posjeta predsjednika Opštine potvrda uspješnosti saradnje lokalne uprave i udruženja.
 
Na kraju, predsjednik Opštine Bar je izrazio je očekivanje da će radovi na izgradnji Kuće maslina u Starom Baru otpočeti u relativno skorijem roku i da će ona, osim dodatne turističke ponude, predstavljati važan proizvodni i edukativni centar, zaključuje se u saopštenju Službe predsjednika Opštine.