Protokol

Prijem za delegaciju francuskog minolovca Capricorne

| 13:03:2019 | 15:44:18

Povodom uplovljavanja minolovca “Capricorne”, Nacionalne francuske mornarice, danas je Opštinu Bar posjetila delegacija koju je predvodio kapetan fregate Vincent Magnan, otpravnik poslova Ambasade Francuske Laurent Goncalves i asistent vojnog atašea pri francuskoj ambasadi Yann Maillard. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Mornarice Vojske Crne Gore.
 
“Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević izrazio je zadovoljstvo današnjom posjetom i upoznao goste sa karakteristikama grada, njegovim privrednim i turističkim potencijalima istakavši da je siguran da će tokom boravka u Baru biti u prilici da se upoznaju sa brojnim kulturno-istorijskim spomenicima i da se uvjere u tradicionalno gostoprimstvo naših sugrađana.
 
‘Kao i prethodnih godina, veliko nam je zadovoljstvo što smo u prilici da ugostimo pripadnike Francuske ratne mornarice. Opština Bar ima sjajnu saradnju sa Ambasadom Francuske sa kojom svake godine obilježavamo sjećanje na ‘Dague’ brod čiji se ostaci nalaze u akvatoriju barske luke. Dague je postao sastavni dio istorije našeg grada, znamo koliko je Francuskoj značajan taj datum i prema tome osjećamo poseban senzibilitet. Vjerujem da će razmjena iskustava i druženje sa pripadnicima Mornarice Vojske Crne Gore biti od obostrane koristi i da će ovakvi susreti ubuduće biti dio redovnih aktivnosti dviju mornarica’, kazao je Raičević.

 
Predstavnici Francuske ratne mornarice su izrazili zahvalnost lokalnoj upravi na prijemu i istakli da je cilj misije razvijanja saradnje sa mornaricom, i da je posjeta Baru i Crnoj Gori za Francusku mornaricu istorijski važna vrlo važna jer pruža priliku da se mornari sjete predaka.
 
Nakon prijema, predsjednik Raičević je obišao brod i zajedno sa pripadnicima Nacionalne francuske mornarice prisustvovao polaganju vijenca na spomen obilježje u znak sjećanja na potopljeni francuski razarac Dague”, kaže se u saopštenju Službe predsjednika opštine.