Hronika

Bošković traži sporazumno priznavanje krivice

by POBJEDA | 21:04:2017 | 10:29:04

Osnivač preduzeća “Melgonia Primorka” Nebojša Bošković, koji se tereti da je sa još četrnaest bivših i sadašnjih državnih službenika zloupotrijebio ovlašćenja, zatražio je sporazumno priznanje krivice, saznaje “Pobjeda”.
 
Prema saznanjima “Pobjede”, Tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage. Bošković se, prijavom Tužilaštva, tereti da je sa bivšim direktorom NLB Črtomirom Mesaričem bio na čelu kriminalne organizacije.
 
U srijedu, u ranim jutarnjim satima, osim Boškovića uhapšeno je jedanaest osoba, a izdat je nalog za privođenje još tri povezana lica. Na spisku osumnjičenih je generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore Refik Bojadžić, nekadašnji član Borda direktora Elektroprivrede Boris Bušković, direktor “Melgonie” Mile Marković, vlasnica kompanije “Krisma trejd” Biljana Bošković, izvršni direktor “Krisma motors” Svetozar Marković i izvršni direktor “Melgonia Primorka” Vinko Marović.
 
Krivičnom prijavom obuhvaćeni su i službenici Ministarstva finansija Šefika Kurtagić, Mitar Bajčeta, Sonja Bećović, službenik u Ministarstvu poljoprivrede Darko Konjević, Irena Mijanović i Vukica Perović.
 
Njima je, nakon saslušanja, određeno zadržavanje od 72 sata zbog mogućeg uticaja na svjedoke i okrivljene, opasnosti od bjekstva i zbog težine krivičnog djela za koje se sumnjiče. Oni će danas biti privedeni sudiji za istrage, koji će se izjasniti o pritvoru.
 
Na spisku osumnjičenih su i savjetnik u Ambasadi Crne Gore u Briselu Predrag Stamatović, bivši direktor NLB banke Črtomir Mesarič. Specijalno tužilaštvo izdalo je nalog za njihovo hapšenje, ali su oni za sada nedostupni našim organima.
 
Kako je “Pobjedi” potvrđeno iz više izvora, jedanaest osumnjičenih su pred specijalnim tužiocima Mirom Samardžić, Sašom Čađenovićem i Sanjom Jovović negirali optužbe za zloupotrebu službenog položaja i pripadnost kriminalnoj organizaciji. Direktor preduzeća „Melgonia Primorka” Vinko Marović je, prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, ispričao da na račun kompanije kojom je upravljao “nije legao ni cent od iznosa koji je Vlada odobrila na ime državne pomoći”.
 
On je ustvrdio da je “Melgonia” bila u stečaju, te da su cjelokupna imovina i bankovni račun bili blokirani. Otvoren je stečajni račun kojim je, kako je kazao, upravljao stečajni upravnik Ostojić.