Hronika

Tužilaštvo: NLB da vrati četiri miliona eura

by DNEVNE NOVINE | 01:05:2017 | 10:24:20

Specijalno državno tužilaštvo namjerava da štetu od četiri miliona eura koja je državi pričinjena aferom “Primorka” naplati od NLB banke, nezvanično saznaju Dnevne novine.
 
Osim ove banke koja se kao pravno lice tereti za zloupotrebu ovlašćenja u privredi putem pomaganja, narebom o sprovođenju istrage obuhvaćen je i bivši izvršni direktor NLB, slovenački državljanin Črtomir Mesarič i još četrnaest osoba.
 
Kako se navodi u aktu Specijalnog tužilaštva, Mesarič se tereti da je zajedno sa Nebojšom Boškovićem, 2008. godine osmislio kriminalni plan da se preko Boškovićevih firmi “Krisma trejd”, “Krisma motors” i “Melgonia Primorka”, u programiranom stečaju “Primorke”, kupi imovina tog preduzeća po povoljnim uslovima.
 
Kupovina “Primorke” se navodno finansirala iz kredita koji je 2010. godine izdala NLB, a zahvaljujući neistinitim finansijskim stanjem u preduzećima “Krisma trejd” i “Krisma motors” i prikazivanjem da će se namjenski kredit koristiti za oživljavanje proizvodnje u “Primorci” i isplatu obaveza radnicima.
 
Kredit je, kako se sumnja, isplaćen i na osnovu zaključka Vlade o reprogramu prethodnog duga iako zahtijev nije bio usvojen niti su sredstva kojim se reprogramira dug prošla proceduru dodjele državne pomoći.
 
Osim ovih garancija, založena je i cjelokupna imovina “Primorke”, objekti, oprema i zemljište površine 66.000 kvadrata koje je u stvari u vlasništvu države. Pošto kredit nije vraćan uredno, banka je aktivirala garancije i hipoteku. Tako je, umjesto oživljavanja kompanije i oživljavanja proizvodnje i otpremnina za radnike, kako je to navedeno u planu koji je, kako se sumnja, lažno sačinio optuženi Milenko Marković, došlo je do bankrota i aktiviranja državnih garancija u iznosu od četiri miliona eura, a sve u korist NLB Montenegro banke i Krisma grupe.
 
Osim bivšeg direktora NLB-a Črtomira Mesariča, na listi osumnjičenih su Nebojša Bošković, vlasnik firmi “Krisma trejd”, “Krisma motors” i “Melgonia Primorka”, izvršni direktor preduzeća “Krisma motors” Svetozar Marković, izvršna direktrica “Krisma trejd” Biljana Bošković, savjetnik u Ambasadi Crne Gore u Briselu koji je ranije radio u Ministarstvu finansija Predrag Stamatović, generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore Refik Bojadžić, nekadašnji član borda direktora Elektroprivrede Boris Bušković, direktor “Melgonie” Milenko Marković i izvršni direktor “Melgonia Primorke” Vinko Marović. Krivičnom prijavom obuhvaćeni su i službenici Ministarstva finansija Šefika Kurtagić, Mitar Bajčeta, Sonja Bećović, službenik u Ministarstvu poljoprivrede Darko Konjević, Irena Mijanović i Vukica Perović.