Hronika

Uslovna kazna za trovanje zbog neispravne vode

by Željko Milović | 10:08:2017 | 17:10:18

Vlasnik vile “Lara” Vasilije Gvozdenović uslovno je osuđen zbog trovanja djece u objektu prilikom boravka u okviru Škole u prirodi u Čanju 2011.
 
To je prvostepena presuda sutkinje barskog Osnovnog suda Tamare Spasojević, koja je odlučila da Gvozdenović neće robijati 30 dana, ukoliko u sljedećih godinu dana ne počini novo krivično djelo.
 
Istom presudom sutkinja je i firmu “Kompani”, u okviru koje posluje vila “Lara”, osudila uslovno -  novčanu kaznu od 2.000 eura neće platiti ukoliko u sljedeće dvije godine ne počine novo krivično djelo.
 
I ova sutkinja je, suprotno stavu tužilaštva, ocijenila da je djelo učinjeno iz nehata.
 
U postupku je utvrđeno da je voda bila neispravna.
 
U podgoričkom Osnovnom sudu godinama se vodi i parnica koju su pokrenuli roditelji učenika Osnovne škole “Vladimir Nazor”, koji tužbom protiv države i Gvozdenovića traže preko pola miliona eura za naknadu materijalne i nematerijalne štete za 100 djece koja su boravila u Čanju.
 
Nasuprot ovom slučaju, za trovanje salmonelom đaka OŠ “Blažo Jokov Orlandić” 2014. godine, u toku Škole u prirodi na Žabljaku, niko nikad nije odgovarao, niti je pokrenut ikakav sudski postupak.