Hronika

Pavićević saslušavan zbog poslova sa Poštom

by VIJESTI | 22:09:2017 | 09:43:03

Bivši gradonačelnik Bara Žarko Pavićević saslušan je juče pred specijalnom tužiteljkom Sanjom Jovićević, zbog navodnih malverzacija u poslovima koje je sklapao sa Poštom Crne Gore.
 
To je “Vijestima” potvrđeno iz više izvora.
 
Sagovornici, međutim, tvrde da je Baranin iskaz dao u svojstvu građanina.
 
Izviđaj u tom predmetu traje godinama, a Specijalno državno tužilaštvo navodno će do kraja mjeseca pokrenuti istragu.
 
Izvor “Vijesti” kazao je da je na spisku osumnjičenih više osoba, mahom nekadašnjih funkcionera iz Bara, čelnika Pošte, ali i Zavoda za izgradnju Bara.
 
Isti sagovornik dodao je da je tužiteljka Jovićević već dva puta u tom predmetu saslušala nekadašnjeg direktora Pošte Milana Martinovića.
 
Iz nevladine organizacije MANS još 2011. godine podnijeli su tužilaštvu krivičnu prijavu zbog navodnog kršenja ugovora ZIB-a i Pošte, prilikom izmjene planske dokumentacije.
 
Iz te NVO tada je saopšteno da su otkrili brojne slučajeve nezakonite legalizacije zgrada koje su gradili ZIB i drugi investitori.
 
MANS je tada prijavom obuhvatio više od deset pojedinačih slučajeva koji su se odnosili na ulogu Pavićevića u nezakonitoj prodaji barske kompanije Tehnopromet, građenju sportske dvorane koje je ZIB, zahvaljujući tadašnjem predsjedniku barske Opštine naplatio u vrijednom građevinskom zemljištu, kroz nezakonitu kompenzaciju.
 
Prije skoro dvije godine, firma USEF-a koju kontroliše ruski biznismen Artur Džahalov, tužila je Pavićevićev Zavod za izgradnju Bara u stečaju i Poštu Crne Gore.
 
Oni su tražili da se utvrdi pravo svojine nad 49 nekretnina izgrađenih u zgardi na Topolici u Baru, ali i da se utvrdi svojina na urbanističkoj parceli na kojoj je zgrada.
 
Džahalovo preduzeće je prije šest godina ZIB-u uplatilo 4,2 miliona eura, da završi izgradnju te zgrade.
 
Pavićević je u februaru osuđen na godinu zatvora, jer je, mimo odluka lokalnog parlamenta, novcem građana vraćao dugove Prvoj banci, kako bi Opština završila izgradnju stanova za potrebe zaposlenih u ministarstvima rada, prosvjete i Fonda zdravstva, čime je pričinio štetu Opštini od 1,078,000 eura.
 
U tome mu je, prema presudi, pomogla izvršna direktorka ZIB-a Danijela Krkotić, koja je osuđena na četiri mjeseca zatvora, uslovno na dvije godine.