Hronika

Poljskom izviđaču pritvor još 30 dana

by Dnevne novine | 09:10:2017 | 12:10:06

Poljskom izviđaču Davidu Šidlou (27), koji je u avgustu izazvao požar kod Šušanja kako bi signalizirao spasiocima gdje se nalazi, Osnovni sud u Baru produžio je pritvor za još 30 dana, a na osnovu prijedloga Osnovnog državnog tužilaštva u Baru.
 
Šidlou je određen pritvor zbog krivičnog djela “izazivanje opšte opasnosti”, a glavni pretres održaće se u petak, 13. oktobra.
 
“Nakon sprovedenog izviđaja, Osnovno državno tužilaštvo u Baru podnijelo je optužni prijedlog protiv poljskog državljanina i istovremeno predložilo da se okrivljenom produži pritvor. Glavni pretres zakazan je za 13. oktobar 2017. godine”, navodi se u saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva.
 
Prošle sedmice Šidlo je uputio molbu predsjedniku Poljske Andžeju Dudi da ga izbavi iz ZIKS-a, gdje, kako je naveo, boravi u “neljudskim uslovima” i “ćeliju dijeli sa ubicom, silovateljem i švercerom izbjeglica”.
 
Procjenjuje se da šteta uzrokovana požarom, koji je izazvao Poljak, iznosi oko tri miliona eura. Njegova porodica je na internetu počela da prikuplja novac za advokate, oko 11.000 eura, jer se plaši da bi crnogorske vlasti mogle da pokušaju da ga okrive i za druge požare koji su tada izbili.