Hronika

Raspisana potjernica za Nikolom Jovanovićem

by POBJEDA | 19:10:2017 | 10:16:30

Za srpskim državljaninom Nikolom Jovanovićem (54) iz Zaječara raspisana je međunarodna potjernica zbog sumnje da je ubio Baranina Igora Mitrovića (39) 18. jula u blizini žrtvine kuće u rejonu Zelenog pojasa, između Šušanja i Črvanja, piše Pobjeda.
 
Ubica Mitrovića identifikovan je na osnovu rezultata vještačenja, izjava svjedoka, video-zapisa, a veliki značaj u istrazi dala je srpska policija kada je kolegama iz Crne Gore dostavila podatke o ovom višestrukom povratniku.
 
Istražitelji dvije zemlje utvrdili su da Jovanović nije ni u Crnoj Gori niti u Srbiji.
 
Jovanović je osuđivan i sumnjičen za iznudu, otmicu i prevaru, a kako su ranije saopštili iz crnogorske policije, nije isključeno da mu ovo nije prva likvidacija.
 
Istražitelji su utvrdili da je Jovanović prije ubistva Mitrovića boravio u Baru pet mjeseci, od februara do 18. jula. Precizno je izučio kretanje žrtve, njegove navike i djelovao je u kritičnom trenutku.
 
Dan nakon ubistva izuzeti su snimci sa video-nadzora i nakon tri dana utvrđeno je da je osoba sa fotografije počinilac ovog zločina. Tada je Jovanović već bio van granica Crne Gore.
 
Istražitelji su pojasnili da je osumnjičeni napravio vrlo malo grešaka. U Crnu Goru došao je s ciljem da ubije Mitrovića, sa već razrađenim planom do naj sitnijeg detalja. Motiv likvidacije, kako nam je nazvanično saopšteno, leži u razračunavanjima zbog ilegalnih poslova vezanih za trgovinu narkoticima.
 
Crnogorski istražitelji su još na početku istrage kolegama iz Srbije, a i još pet zemalja, proslijedili fotografiju ubice koji je ispalio smrtonosne hice u Mitrovića, naočigled njegovo dvoje maloljetne djece i supruge. To je rezultiralo i identifikovanjem Jovanovića. Osumnjičeni je prišao vozilu „fiat“ i iz pištolja kalibra devet milimetara, za sada nepoznate marke, ispalio u Mitrovića više projektila. Izvršilac je iskoristio priliku kada se Mitrović svojim vozilom uključivao sa lokalnog na magistralni put u Šušanju, kada je njegova supruga izašla iz vozila da odloži smeće u kontejner. Mitrovićeva djeca gledala su zločin sa zadnjeg sjedišta automobila.
 
Pravosnažnim presudama u Srbiji Jovanović je osuđen na kaznu zatvora od ukupno 13 i po godina koju je odležao do 1997. godine. Nakon toga za krivično djelo otmica osuđen je na osam godina i 2015. godine je izašao iz zatvora. Na osnovu informacija koje su dostavile kolege iz Crne Gore, srpske vlasti potražuju Jovanovića kako bi provjerili da li je počinio neka ubistva na teritoriji te zemlje.
 
Jovanović je tri puta mijenjao ime i prezime i dokumenta.