Hronika

Nastavljeno suđenje za ubistvo Škerovića

by CdM | 23:10:2017 | 10:56:33

U podgoričkom Višem sudu, pred sudskim vijećem sudije Predraga Tabaša, nastavljeno je suđenje Baraninu Milanu Pupoviću koji je okrivljen da je 1. novembra 2016. godine autom udario sugrađanina Milana Škerovića, koji je zbog teških povreda preminuo 10. novembra 2016. godine, u KBC Podgorica.
 
Vještak mašinske i saobraćajne struke Goran Čarapić analizirao je video zapis na kojem se vidi kako je okrivljeni vozilom “alfa romeo” udario stradalog Škerovića.
 
Advokat Danilo Mićović, koji zastupa Pupovića, pitao je Čarapića da pojasni kako je došao do brzine vozila tokom analize snimka.
 
“Analizom video zapisa došlo se do vremena koje je proteklo u trenutku uočavanja vozila na ekranu i trenutka udara vozila u pješaka. Put koji je prelazio je izmjeren na licu mjesta i iznosi 12 metara, brzinom od oko 30 kilometara na čas, a vozilo ubrzava od 0 do 100 kilometara na čas za 8,4 sekunde. Kod utvrđivanja ove brzine utvrdio sam vrijeme prilbližno 10 sekundi, tako da nisam uzeo maksimalno ubrzanje koje ovo vozilo postiže”, kazao je Čarapić.
 
Čarapić je pojasnio da odstupanje od ovako utvrđene brzine, a s obzirom da se radi o relativno maloj brzini, kreće se od plus/minus 10 odsto.
 
“Tako da bi minimalna brzina vozila ‘alfa romeo’ u trenutku kontakta sa pješakom bila oko 27 kilometara na čas, a maksimalna 33″, kazao je Čarapić.
 
Mićović je pitao vještaka da li ovo vozilo posjeduje ABS (anti-blok) sistem kočenja i da li moraju ostati tragovi prilikom naglog kočenja.
 
“Ovo vozilo posjeduje ABS sistem kočenja i morali su ostati tragovi kod intenzivnog, naglog pritiska na kočnicu. Vozila koja posjeduju ABS sistem kočenja i kod brizne kretanja oko 30 kilometara na čas bi ostavila makar relativno kratak trag jednog od točkova, koje je imalo najveći koeficijent prijanjanja za podlogu. Kako takvog traga nije bilo na kolovozu, zaključuje se da vozač nije na uočenu opasnost od udara intenzivno kočio”, kazao je Čarapić.
 
Pupović je nakon tuče autom zgazio Škerovića. Nakon što je počinio krivično djelo, pobjegao je sa lica mjesta, ali ga je policija uhapsila.