Hronika

Odbijena žalba osuđenih za ubistvo Bokana

by POBJEDA | 20:11:2017 | 11:58:20

Apelacioni sud odbio je kao neosnovane žalbe koje je podnijela odbrana Rufina Vujovića, Renata Berišića i Anele Koljenović, koji su osuđeni na ukupno 80 godina zbog ubistva carinika u penziji Želimira Bokana 2015. godine.
 
Presudom sudije Vladimira Novovića, prvookrivljeni Vujović osuđen je na 40 godina, a njegovi pomagači na po 20 godina zatvora.
 
Prvostepeni sud je pravilno postupio kada je produžio pritvor okrivljenoj A. K. po pritvorskim osnovima, kao i R. V. i R. B. Pored toga, prvostepeni sud je pravilno utvrdio da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva okrivljenih za slučaj da se nađu na slobodi. U konkretnom slučaju, postoje teške okolnosti djela za koje su okrivljeni nepravosnažno osuđeni. Posebno se karakter teškog sagledava kako kroz način izvršenja krivičnog djela, tako i kroz nastalu posljedicu - navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.
 
Prvostepeni sud ranije nije prihvatio tvrdnju odbrane da je Vujović u nužnoj odbrani ubio Bokana. Vujović je tvrdio da su “repetiranju pištolja prethodile brojne uvrede i prijetnje koje je Bokan prvo uputio okrivljenoj Aneli Koljenović, a potom i njemu”. Međutim, sud nije povjerovao u Vujovićevu verziju da je nož na Bokana potegao u samoodbrani, jer je navodno znao da je to jedini način da u datom momentu spasi svoj, ali istovremeno i živote Anele Koljenović i Renata Berišića.
 
Sud nije prihvatio ni stav branilaca Koljenović i Berišića, advokata Novaka Ražnatovića i Hamida Ganjole, da se na osnovu dokaza koje je ponudilo Tužilaštvo ne može utvrditi da su u ubistvu učestvovali njihovi klijenti.
 
Vujović je, prema navodima optužnice, bio organizator, koji je nagovorio Berišića i njegovu djevojku Anelu da opljačkaju Bokana. Istraga je pokazala da je na tijelu Bokana bilo 40 ubodnih rana koje su nanijete nožem i oštricama flaše.