Hronika

Četvrt vijeka od zločina u Štrpcima

by Željko Milović | 27:02:2018 | 23:14:18

Danas se navršilo tačno četvrt vijeka od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici paravojnih jedinica Republike Srpske pod komandom Milana Lukića, 27. februara 1993. godine, na željezničkoj stanici dijela pruge Beograd-Bar koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, iz voza 671 oteli i ubili 20 putnika (18 muslimanske vjeroispovjesti, jedan Hrvat i jedan crnac), među kojima i Senada Đečevića Batka, šesnaestogodišnjeg učenika iz Bara.
 
Senadov otac Bigo Đečević je bio Podgoričanin, a majka Đorđina je bila rodom iz Bara. Otac je umro kad je Batko imao samo šest godina, pa se majka sa dvoje djece, pokojnim Senadom i Dženetom, preselila u Bar, gdje se nastanila u naselju Ahmetov brijeg. Senad je u Baru završio OŠ “Jugoslavija”, nakon čega je upisao srednju Poljoprivrednu školu. Neposredno pred tragični događaj se zaposlio kod jednog ribara u Baru, pa je poslom krenuo za Srbiju, da završi nešto za poslodavca. U povratku se desila otmica.
 
Spomen obilježje žrtvama postavljeno je u Bijelom Polju. Izvedeno je u vertikali u visini od 5,20 centimetara, pa njegova sjenka može postati osnova za sunčani sat, zbog čega je nazvano “Sat života”. Djelo je akademskog vajara iz Bara Zlatka Glamočaka.
 

Za ovaj zločin do sada su pravnosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. U sudskom postupku utvrđeno je da je grupa pripadnika Višegradske brigade, koju je predvodio Milan Lukić, počinila zločin. Najstarija žrtva je imala 59, a najmlađa 16 godina.
 
Do sada su pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve.Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine u selu Sjedača na obali jezera Perućac, posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim tijelima i dalje traga.