Hronika

Boljeviću devet mjeseci zatvora i 50 hiljada kazne

by POBJEDA | 11:04:2018 | 11:14:40

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić usvojio je sporazum o priznanju krivice kojim je bivši predsjednik borda direktora Novog duvanskog kombinata Isat Boljević prihvatio da provede devet mjeseci u zatvoru ubog učešća u švercu cigareta. Osim zatvorske kazne, Boljević je pristao da plati na ime novčane kazne 40.000 eura i 10.000 eura Kliničkom centru Crne Gore.
 
Savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Aida Muzurović potvrdila je da je sporazum o priznanju krivice Isata Boljevića usvojen, ali da još nije pravosnažan.
 
Boljević je pred vijećem sudije Borisa Savića kazao da je sporazum sa Tužilaštvom potpisao bez bilo koje vrste pritiska i po svojoj volji.
 
Prema ranijem pisanju medija, Specijalno tužilaštvo je Boljevića teretilo za zloupotrebu u privrednom poslovanju. On se pod lupom istražnih organa našao nakon što je podgorička policija 23. marta prošle godine u magacinu kod Tuzi zaplijenila cigarete “virdžinija i “mak” čija se vrijednost procjenjuje na skoro četiri miliona eura.
 
Nakon zaplene cigareta, Boljević nije bio dostupan crnogorskim istražiteljima, koji su zatražili njegovo saslušanje zbog saznanja da je upravo on zakupac magacina na Karabuškom polju, gdje su nađene cigarete bez akciznih markica. Ubrzo nakon toga Boljević se pojavio na graničnom prelazu Božaj i predao policiji. Zaplijenjene cigarete proizvedene su u Novom duvanskom kombinatu, a procijenjeno je da se radi o vrijednosti od milion eura. Mediji su spekulisali da je Boljević negirao da je riječ o tolikoj vrijednosti i da je pominjao 300.000 eura, naglašavajući da su cigarete bile samo skladištene, a da nijesu bile namijenjene za prodaju u inostranstvu.
 
Specijalno policijsko odjeljenje više mjeseci je istraživalo slučaj šverca cigareta. Nakon pokretanja istrage, vlasnik kompanije BMJ Industries Ahmed Bakairat je otpustio Boljevića i angažovao novi menadžment u Novom duvanskom kombinatu.