Hronika

Uhapšen po Interpolovoj potjernici i za ratni zločin

| 23:07:2018 | 00:31:05

Službenici Uprave policije MUP-a – Regionalnog centra granične policije “Jug”, u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Bar, lišili su slobode P.V. (64) iz Šapca, državljanina Republike Srbije, za kojim je raspisana Interpolova potjernica od strane NCB Interpol Beograd radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od sedam godina zbog krivičnog djela “trgovina drogom” i krivičnog djela “teška krađa”, kao i radi vođenja krivičnog postupka zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo “ratni zločini protiv civila u saizvršilaštvu”.
 
Službenici RCGP “Jug” i CB Bar su 20. jula oko 16:30, postupajući na osnovu operativnih informacija da se na teritoriji Opštine Bar nalazi lice koje se potražuje po Interpolovoj potjernici, u mjestu Utjeha zatekli jedno lice u vršenju krivičnog djela “nezakonit ribolov”, koje je tom prilikom policijskim službenicima dalo lažne lične podatke. Kriminalističkom obradom u CB Bar utvrđeno je da se radu o P.V. i da se on potražuje po dva osnova od strane NCB Interpol Beograd, radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od sedam godina zbog krivičnog djela “trgovina drogom” i krivičnog djela “teška krađa”, kao i radi vođenja krivičnog postupka zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo “ratni zločini protiv civila u saizvršilaštvu”.
 
On je krivično djelo “ratni zločini protiv civilnog stanovništva” počnio, kako se sumnja, u periodu između 23. marta 1999. i 20. juna 1999. godine u selu Cuska, Opština Peć, kao jedan od pripadnika paravojne jedinice “Šakali”, tako što je, sumnja se, počinio napad na civile albanske nacionalnosti - ubijao ih, mučio, pljačkao i uzimao njihovu ličnu imovinu radi sticanja nezakonite dobiti. Tom prilikom lišeno je života 41 lice.
 
Službenici RCGP “Jug” i CB Bar su potiv ovog lica nadležnom državnom tužiocu podnijeli krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo “nezakonit ribolov” i prekršajnu prijavu nadležnom sudiji Osnovnog suda zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru.
 
P.V. je sproveden u ZIKS radi izdržavanja kazne koja mu je izrečena zbog počinjenog prekršaja. Zbog postojanja potjernice, lice će biti privedeno sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici na dalji postupak.