Hronika

Uprava policija: Eksplozivna naprava uspješno deaktivirana

| 29:08:2018 | 18:34:19

Povodom pronalaska i deaktiviranja eksplozivne naprave u centru Bara, saopštenjem se obratila Uprava policije:
 
“Policija je spriječila još jednu planiranu likvidaciju upotrebom improvizovane ekspozivne naprave. Obezbjeđenjem lica mjesta i evakuacijom građana u tom dijelu naselja u Baru preventivno se djelovalo na moguće teške posljedice. Građani su udaljeni na bezbjednu distancu i profesionalni policijski tim je uspješno deaktivirao ovu eksplozivnu napravu. U toku je rad na rasvjetljavanju svih okolnosti ovog događaja.
 
Naime, službenici Uprave policije MUP-a – Centra bezbjednosti Bar su danas oko 14,50 časova obaviješteni da se na kolovoznoj traci na glavnoj barskoj saobraćajnici u bulevaru nalazi crna plastična kesa iz koje vire žice te da se sumnja da je riječ o eksplozivnoj napravi.
 
Službenici CB Bar su odmah po obavještenju izašli na lice mjesta i obezbijedili ga. Izvršena je evakuacija građana u blizini lica mjesta. Saobraćaj je usmjeren na druge alternativne pravce. Pozvana je Grupa za antiterorističke preglede - Tim za protivdiverzionu zaštitu radi bezbjednog izuzimanja navedenog predmeta. O svemu je obaviješten nadležni tužilac.
 
Grupa za antiterorističke preglede je stigla na lice mjesta i utvrdila da se radi o improvizovanoj eksplozivnoj napravi koju su potom službenici ove Grupe deaktivirali i bezbjedno izuzeli.
 
Ova eksplozivna naprava je sadržala oko pola kilogama eksploziva a bila je namijenjena za izvršenje teškog krivičnog djela postavljanjem uz pomoć magneta uz aktiviranje na daljinu. 
 
Na licu mjesta je izvršen uviđaj. Izuzeti tragovi biće upućeni u Forenzički centar radi vještačenja.
 
Kriminalistička obrada ovog predmeta je u toku, a usmjerena je na rasvjetljavanje svih okolnosti događaja među kojima je svakako identifikovanje lica koja su izradila i posjedovala improvizovanu eksplozivnu napravu u namjeri da je upotrijebe, kao i lica na čiju štetu je planirano izvršenje teškog krivičnog djela aktiviranjem ove eksplozivne naprave.
 
Osim ovog slućaja, policija je od početka ove godine preventivnim aktivnostima spriječila 20 likvidacija. Od 12 ubistva koja su počinjena od početka 2018. godine do sada je rasvijetljeno osam, dok je od 22 ubistva u pokušaju u istom periodu do sada rasvijetljeno 18.
 
Borba protiv organizovanog kriminala će u narednom periodu biti još jača i intenzivnija”, zaključuje se u saopštenju Uprave policije.