Hronika

Optužnice u slučaju Primorke iduće sedmice

by POBJEDA | 08:09:2018 | 16:36:02

Specijalno tužilaštvo odustalo je od potpisivanja sporazumnog priznanja krivice sa osnivačem preduzeća “Melgonia Primorka” Nebojšom Boškovićem i izvršnim direktorom “Primorke” Bar Svetozarom Markovićem i protiv njih će najvjerovatnije sljedeće sedmice biti podignuta optužnica, potvrdio je za “Pobjedu” advokat Ratko Pantović.
 
Osim Boškovića i Svetozara Markovića, na optužnici će se naći izvršni direktori preduzeća “Melgonia Primorka” Vinko Marović i bivši direktor NLB banke Črtomir Mesarčić, Milenko Marković koji je rukovodio “Krismom motors” i pravno lice NLB banka.
 

Prema saznanjima “Pobjede”, oni će biti optuženi za zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, ali ne i za višemilionsku štetu pričinjenu državnoj kasi za koju su se teretili u fazi istrage. Zloupotreba službenog položaja se ogleda u činjenici da su optuženi umjesto za oživljavanje “Primorke” iz Bara, novac iskoristili za pokrivanje kredita Boškovićevih kompanija “Krisma motors” i “Krisma trejd”.
 
Krajem jula, Specijalno tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja predsjednika i članova Komisije za kontrolu državne pomoći među kojima je i Predrag Stamatović, bliski saradnik Igora Lukšića koji se u vrijeme potpisivanja sporne garancije nalazio na poziciji ministra finansija.Upravo je u okviru ove istrage, u svojstvu svjedoka saslušan i Lukšić. On je u Specijalnom tužilaštvu tvrdio da je potpis na spornu garanciju stavio na osnovu zaključka Vlade, donijetog na osnovu nezakonitog rješenja Komisije za dodjelu državne pomoći.
 
Naveo je i da mišljenje Komisije nije bilo obavezujuće za Vladu koja je odlučila da se 4.000.000 eura isplati preduzeću “Melgonia Primorka”. Prema navodima iz Naredbe za pokretanje istrage, Svetozar Marković je po nalogu Boškovića, pomogao da se sprovede kriminalan plan koji su osmislili Mesarič i Bošković. Nakon što je preuzeo “Primorku”, Bošković je Svetozara Markovića postavio za izvršnog direktora u toj barskoj kompaniji. Sa te pozicije, on je trebao da obezbjedi nesmetano uvođenje “Primorke” u unaprijed planirani stečaj.
 

Naime, Bošković je u dogovoru sa Mesaričem, 2008. godine formirao fiktivno preduzeće na Kipru “Melgonia holding limited”. Ova kompanija osnovala je preduzeće u Crnoj Gori “Melgonia” koje je preuzelo obaveze kompanija “Krisma trejd” i “Krisma motors” koje su kupile barsku kompaniju “Primorka”. Kupovina “Primorke” se finansirala iz kredita koji je 2010. godine obezbijedila NLB banka, a zahvaljući neistinitim prikazanim finansijskim stanjem u preduzećima “Krisma trejd” i “Krisma motors” i prikazivanjem da će se namjenski kredit koristiti za oživljavanje proizvodnje u “Primorci” i isplatu obaveza radnicima.
 
Kredit je isplaćen i na osnovu zaključka Vlade o reprogramu prethodnog duga iako zahtijev nije bio usvojen, niti su sredstva kojim se reprogramira dug prošla proceduru dodjele državne pomoći. Osim ovih garancija, založena je i cjelokupna imovina “Primorke”: objekti, oprema i zemljište površine 66.000 kvadrata koje je u stvari u vlasništvu države. Pošto kredit nije vraćan uredno, banka je aktivirala garancije i hipoteku i na taj način postala vlasnik zemljšta, opreme i objekata bivše “Primorke” u vrijednosti od 15.000.000 eura, kao i Vladine garancije u iznosu od četiri miliona eura.