Kultura

Putevima zavičaja Mehmeta Aloje

by Silvija Vukelić | 06:04:2017 | 10:44:04

Slikar iz Ulcinja Mehmet Aloja barskoj publici je u galeriji “Velimir A.Leković“, predstavio trideset ulja na platnu. Pejzaž zavičaja mu je neiscrpna inspiracija.
 
Izložbu je otvorio upravnik galerije Milun Lutovac a o stvaralaštvu Mehmeta Aloje govorila je profesorica Irma Ćetković.
 
“Aloja je slikar prostora i pejzaža. Pripada staroj generaciji koji na slikama prikazuje ambijent svog grada i okoline,  koji je za mnoge stvaraoce privlačan i romantičan. Od početka stvaranja do danas ,on neprekidno, u kontinuitetu nastavlja prikazivanje svog svijeta sa puno osjećaja. Boje ovog slikara su čiste,vesele i tople... Kod gledaoca ostavljaju utisak igranja“ kazala je Ćetković.

 
Karakteristično za opus slika koje je predstavio je da je na svakoj - put.
 
“To je simbolički znači da svaki čovjek ima svoj put ... A gdje će ga povesti i gdje će stići tim putem zavisi od samog čovjeka”,  istakao je Aloja.
 
Mehmet Aloja rođen je u Ulcinju 1943. godine. Pedagošku Akademiju i Učiteljsku školu završio je u Nikšiću. Još u mladosti je nagrađivan kao istaknuti akvarelista 1958. na takmičenju “Mladi akvarelisti Jadrana”. Dobitnik je druge nagrade na Međunarodnoj izložbi u Korči (Albanija) i Kosovskoj Mitrovici.


Imao je više samostalnih i kolektivnih izložbi u Ulcinju, Baru, Podgorici, Tuzima, Cetinju, Beču, Tirani...
 
Njegovi radovi u galeriji “ Velimir A.Leković” biće izloženi do 19.aprila.