Kultura

Bojana i Boris započinju Malu sjevernu turneju

by VIJESTI, Radomir Petrić | 24:04:2017 | 11:31:10

Poznati duo crnogorskih klasičnih muzičara: gitaristkinja iz Bara Bojana Brajović i flautista Boris Nikčević, večeras u Kolašinu počinje “Malu sjevernu turneju”, koja obuhvata još i nastupe u Bijelom Polju i Beranama. Na programu su djela Bartoka, Lajznera, Di Marina, Djuarta i Butrosa. Ovaj program Bojana i Boris su prošle godine izvodili u Podgorici, na Cetinju, u Beogradu i Ljubljani.
 
“Mala sjeverna tumeja” je podržana na ovogodišnjem konkursu Ministarstva kulture, kao i njihova regionalna turneja sa “Clazz kvintetom” koja počinje 13. maja koncertom u Beogradu, u sali “Guamerius”. Kao i prethodnih godina, Societe Generale banka iz Podgorice je takođe, prepoznala inicijativu i trud umjetnika da klasičnu muziku približe i široj publici.
 
Brajović i Nikčević sarađuju i nastupaju kao duo od 2011, a do danas su imali veliki broj koncerata u više zemalja Evrope. U 2013. su uz pomoć Ministarstva kulture realizovali nesvakidašnji projekat “Tumeja po Crnoj Gori” kada su za tri mjeseca održali koncerte u 11 gradova. Njih dvoje su i članovi ansambla “Clazz quintet”, osnovanog da izvodi prevashodno djela francuskog kompozitora Kloda Bulinga.
 
Brajović je diplomirala na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Vere Ogrizović kao prvi crnogorski diplomirani gitarista. Tokom školovanja je osvojila brojne nagrade na takmičenjima i usavršavala se na seminarima kod eminentnih svjetskih gitarista Dajensa, Andie, Karamazova, Hopstoka. Od 2006. je predsjednica Udmženja gitarskih izvođača i pedagoga Crne Gore “Argus” koje je deset godina organizovalo najstariji festival klasične gitare u Crnoj Gori, “Bar guitar fest”.