Kultura

Otvaranje izložbe povodom Nedjelje arhiva

by Ivanka Leković | 11:05:2017 | 12:36:22

Jedna od aktivnosti koje tokom “Nedjelje arhiva“ sprovodi Arhivsko odjeljenje Bar, bilo je i organizovanje izložbe “Zvanične čestitke Nikoli I povodom jubilarnih svečanosti 1910. “ autora Srđana Pejovića, koja je sinoć otvorena u Dvorcu kralja Nikole.

Načelnica Arhivskog odsjeka Bar, Jasmina Rastoder, podsjeća na važnu ulogu arhiva u očuvanju kulturnog identiteta. Svrha “Nedjelje arhiva” je da se javnosti bolje predstavi važnost bogate arhivske građe u državnim arhivima, rad i uloga arhivskih ustanova, ali i popularizacija jedinstvene arhivske službe.

“Negdje sam pročitala da je neko rekao da je Arhiv kapija prošlosti. Arhiv smo svi mi i svjedočenje o nama i prošlosti i budućnosti. Arhiv je čuvar pamćenja i baštinik identiteta i kulture, dokaz čovjekovog postojanja. Pošto se kaže da su arhivi najbolji i najvjerniji čuvari istorije, onda smo mi, Arhivski Odsjek Bar, čuvari istorije Bara i okoline. Sigurno je poražavajuća činjenica da u Baru, gradu sa milenijumskom tradicijom ove godine obelježavamo jubilej tek 30 godina postojanja arhiva. Ali to, na žalost, ne možemo promijeniti. Ovo je naš jubilej, obilježavanje datuma institucije gdje se nalaze i obrađuju stotine hiljada dokumenata koji sadrže spasonosnu moć pisane riječi. U njima se nalaze najvjerodostojniji odgovori i potvrde za mnoga pitanja“, istakla je ona.

Autor izložbe, Srđan Pejović, detaljno je objasnio istorijski trenutak i razloge zbog kojih je Nikola I organizovao proslavu 50-godišnjice vladavine. Na taj način, kaže on, još jednom je dobio potvrdu i prihvatanje svih evropskih i svjetskih vladara, te je Crna Gora u to vrijeme bila član evropske i zajednice svjetskih naroda.


“Izložba je najsažetiji presjek tog statusa koji Crna Gora, njen narod, njen vladar, uživaju de facto i de jure u međunarodnom, ne samo javnom mnijenju, nego i u međunarodnoj politici i odnosima. Knjaz Nikola je već prije jubileja poslao notifikaciju evropskim dvorovima i vladama da će na Gospođindan (15. avgusta po starom, ili 28. po novom kalendaru) proslaviti 50 godina vladavine, te su mu oni uputili čestitke povodom zlatne svadbe i 50 godina na prestolu. Kako mu je Narodna Skupština ponudila titulu kralja, on je prihvatio i već dva dana poslije tog događaja dostavio evropskim dvorovima i vladama notifikaciju i obavijestio ih o tom činu. Već tokom septembra, oktobra i novembra, svi su odreda dostavili to što mi kolokvijalno zovemo čestitkama-izraze aklamacije. Oni su po svojoj sadržini strogo po diplomatičkim pravilima napravljeni - zovu ga, naravno “moj rođače“i “brate“, što je isto diplomatski pravilo. Iako su po svom sadržaju strogo određeni, tu ima izraza ličnih simpatija“, istakao je Pejović.

Direktor Državnog Arhiva Crne Gore Stevan Radunović podsjetio je da se već deset godina organizuje manifestacija “Nedjelja arhiva“, u želji da se istakne značaj Arhiva kao kulturno-istorijskog dobra.

“U okviru te manifestacije mi ćemo realizovati oko šezdeset raznih programa. I večeras smo ovdje sa istim ciljem”, kazao je on, ističući da u Baru “imamo Arhivski odsjek koji daje značajan doprinos osnovnih zadatakak zbog kojih arhiv postoji, a to je briga o arhivskoj građi, bilo da je riječ o prikupljanju, čuvanju, sređivanju, obradi i omogućavanju njenog funkcionisanja. Čini mi se da to funkcioniše besprekorno“.
 
Arhivski odsjek Bar je u okviru ove manifestacije organizovao savjetovanje sa stvaraocima građe. Ove godine to su bile osnovne škole iz Bara, a tema “Specifičnosti u čuvanju i arhiviranju građe nastale u radu škola“.