Kultura

Veliko zanimanje za izložbu o Skadarskom jezeru

by Ivanka Leković, photo: Srđan Adžić, I.Leković | 19:05:2017 | 13:15:05

U Zavičajnom muzeju je sinoć otvorena izložba „Plovidba i ribolov na Skadarskom jezeru“ autorke Radmile Adžić, stručne saradnice u JP Nacionalni parkovi Crne Gore.
 

Izložbu je otvorio Milun Lutovac - direktor Galerije "Velimir A. Leković“, istakavši vrijednost očuvanja kulturne baštine. Direktorica NP Crne Gore Azra Vuković objasnila je kako je došlo do realizacije ove ideje, dok je autorka izložbe Radmila Adžić predstavila koncept izložbe i bogato opremljeni katalog koji je prati. Izložba je otvorena povodom "Noći muzeja“ i bila je izuzetno dobro posjećena.
 

Azra Vuković kazala je da, osim što su pod okriljem Nacionalnih parkova najvrijednija prirodna područja u kojima borave različite vrste biljaka i životinja, mora se istaći i činjenica da „u okviru NP imamo veoma veliki spektar kulturno-istorijskog nasljeđa“.
 
Kada je, prošle godine, Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo konkurs „Sva čuda Crne Gore“, Nacionalni parkovi su kandidovali deset svojih projekata. "Jedan od tih, koji je dobio nagradu, jeste valorizacija parobroda 'Skenderbeg' i to je bio začetak ideje da organizujemo jednu ovakvu izložbu“ – rekla je Vuković.
 

Autorka Radmila Adžić, publici je, u kratkim crtama, opisala nastanak ove izložbe i njene glavne segmente: „Dugogodišnjim radnim angažovanjem na proučavanju i istraživanju bogate i raznovrsne kulturno-istorijske baštine Skadarskog jezera i njegove okoline, značajno vrijeme posvetila sam istorijatu plovidbe i tradicionalnom načinu ribarenja na ovim prostiroma. Plovidba i ribolov neraskidivo su vezani za Skadarsko jezero i zbog svoje primjene i potreba postali su sastavni dio života ovdašnjeg stanovništva. Tragajući za starim fotografijama brodova koji su nekada plovili po ovom jezeru, po državnim i privatnim zbirkama, prikupljen je vrijedan materijal koji je duže vrijeme čekao priliku da se pretoči u katalošku i izložbenu prezentaciju. Prilika se ostvarila, a cilj je da se javnosti skrene pažnja na bezmalo čitav vijek skoro zaboravljene redovne plovidbe Skadarskim jezerom i prikažu tradicionalna ribolovna sredstva koja polako izlaze iz upotrebe“ - istakla je ona.
 
Među izložbenim predmetima centralni eksponati su replika potopljenog parobroda „Skenderbeg“ i model tradiconalnog skadarskog čuna. Vještinu pletenja ribarske mreže pubici je pokazao Petar Ulićević iz Vranjine, gdje se ovo umijeće generacijama uči.
 

Veče su muzikom oplemenili duet Igor Pejović - violina i Dino Beharović - harmonika, dok su autentičnosti izložbe doprinijeli članovi FA “Rumija” u narodnim nošnjama.
 
Ovu zanimljivu postavku Barani mogu da pogledaju do 28. maja.