Kultura

Otvorena plažna biblioteka

| 19:06:2017 | 10:46:15

Prateći program 30. Barskog ljetopisa, zvanično je započet juče, otvaranjem plažne biblioteke na Topolici, pored lokala “Riva”. Sve do 19. avgusta posjetioci ove plaže u periodu od 16 do 18 sati moći će da na prepoznatljivom štandu Ljetopisa iznajme knjigu za čitanje.
 
Pripremljen je fond od preko 200 naslova različitih žanrova, za djecu i odrasle, tako da će svaki zaljubljenik u lijepo pisanu riječ moći da pronađe nešto za sebe ukoliko poželi da se upravo na taj način opusti na moru. Procedura iznajmljivanja knjiga je jednostavna  zainteresovani treba samo da, po izboru željenog naslova, založe 5 eura, nakon čega dobijaju priznanicu. Kada požele da razduže knjigu, vraća se i novac. U slučaju da knjiga bude zadržana ili vraćena oštećena, novac se zadržava kao naknada. Organizatori su koncept plažnih biblioteka osmislili kako bi, u skladu sa jednom od osnovnih ideja Festivala i konkretno Pratećeg programa, umjetnost i kulturu učinili bliskijim i pristupačnijim svima. Ovo je upravo način da se ljudima književna umjetnost približi i poistovjeti sa atmosferom relaksacije u lijepom ambijentu barskih plaža i da se čitaocima, kako odraslim tako i onim najmlađim, pruži prilika da do svojih omiljenih štiva dolaze lako i brzo.
 
“Riječ je o samo jednom u nizu segmenata Pratećeg programa jubilarnog Ljetopisa koji se realizuje na raznim lokacijama u Baru i koji će pokazati da umjetnost može da bude i jeste svuda.”, kazali su iz organizacije festivala.