Kultura

Književno veče Gorana Samardžića

by Silvija Vukelić | 19:06:2017 | 19:11:44

Književni segment 30. Barskog ljetopisa, otpočeo je sinoć na platou ispred Dvorca kralja Nikole, predstavljanjem autora Gorana Samardžića i njegovog bestseler romana „Šumski duh“. Medijator večeri bio je Jovan Nikolaidis, istaknuti crnogorski pisac i izdavač.
 
Dobrodošlicu festivalskoj publici poželjela je selektorka književnog programa Mila Čordašević. Po njenim riječima, popularnost koju Samardžićev roman ima među članovima barske biblioteke, bio je jedan od razloga da ga uvrste u ovogodišnji književni program Barskog ljetopisa.

 
“Večeras predstavljamo, sada već čuveni roman, naslovljen ‘Šumski duh’ koji je prvo 2005. objavljen u Sarajevu... Između ostalih, prošle godine ga je objavila i podgorička izdavačka kuća ‘Nova knjiga’. U izdanju ‘Profila’ iz Zagreba nagrađen godišnjom nagradom Društva pisaca BiH, našao u finalu za nagradu ‘Jutarnjeg lista’ iz Zagreba, kao i u finalnom krugu nagrade Meša Selimović za najbolji roman napisan na području Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Do sad je doživio nekoliko izdanja, a preveden na slovenački, makedonski i nekoliko evropskih jezika“ kazala je Čordašević.
 
O romanu Gorana Samardžića “Šumski duh” Nikolaidis kaže da je vrsta pisanog dokumenta svjedoka dobu koje smo ispratili krvlju i suzama.
 
“Ovakva lična iskustva (pisac je bio vojnik u tom ratu) kodiraju lajtmotive, nameću moralne obrasce, da li smo se od ‘šumskih duhova’ oprostili ili su zapravo sva vremena inficirana duhom takvih spodoba iz tame? Jedno je sigurno - Goran Samardžić koliko je mogao, a mogao je dosta, svemu iz te ‘tmice’ dao je lice čovječnosti“, istakao je Nikolaidis.
 
U razgovoru sa moderatorom, autor romana otkrio je da učešće u ratu u Bosni smatra “viškom životnog iskustva”.
“Situacije u životu doživljavam tako što naglavačke padnem u njih, pa ostanem živ. Tako sam pao i u taj rat u Bosni. Vrsta sam čovjeka koji ne izaziva katastrofu, nisam ljubitelj katastrofe i ne bih nikad kao Hemingvej išao namjerno da izazivam avanturu da bih pravio književnost. Mene je ta katastrofa snašla. Danas kad razmišljam o tome, mislim da mi je to višak životnog iskustva, da sam mogao i bez toga. Skoro sam na facebooku napisao status da mi je žao što sam bio u ratu u Bosni. Neću prestati da žalim što se tamo tom narodu desila jedna takva katastrofa. A ja sam tome svjedočio na svoj način“,  kazao je Samardžić i dodao da je u “Šumskom duhu” priču o ratu samo “načeo”. Scene u romanu su istinite a bazne ličnosti iz stvarnog života.
 
Prilikom pisanja posebno se trudio da s mjerom dočara erotske scene.
“Najviše sam se namučio oko erotskih dijelova.Čak sam jedan pasus znao da radim po sedam-osam dana... da ‘skapavam’ nad tim bizarnim scenama, da ne bih, ne daj Bože, skliznuo u pornografiju“, iskren je bio pisac.

 
Samardžić je rođen 1961. godine u Sarajevu gdje trenutno živi i radi. Vlasnik je i urednik u izdavačkoj kući “Buybook”. Inače rado dolazi u Crnu Goru, a u posljednjih godinu i po bio je čak 4 puta.
 
“To je samo uvertira, jer planiram da ovdje dođem u penziju, ostavio sam sebi još deset godina da ispunim tu želju”, kazao je s osmjehom.