Kultura

Zasićenost vijestima inspiracija za performans

by Anđela Andrijašević | 20:06:2017 | 11:34:45

Sinoć su, u okviru pratećeg programa Barskog ljetopisa,  izvedeni performansi pod maskama studenata treće i četvrte godine Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, pod vođstvom reditelja Ferida Karajice.
 
Program je počeo u 20h u Parku iza Dvorca, uličnim teatrom čija je tema bila vezana za informativne medije i njihovu ulogu u svakodnevnom životu ljudi, a nastavio se na Trgu Vladimira i Kosare performansom kroki karaktera sa Željezničke stanice.

 
Prema riječima Ferida Karajice, cilj performansa u Parku iza Dvorca bio je da se pokaže kako su „ljudi svakodnevno zatrpani gomilom vijesti, koje su, u suštini kratkotrajne i prolazne, kao i moda“. On ističe kako je potrebno da se zapitamo „da li je tolika količina svakodnevnih informacija zaista potrebna čovjeku s obzirom na činjenicu da su teme tih vijesti uglavnom ono na šta ne možemo imati veliki uticaj“.
 
Novi performansi su zakazani za večeras. Prvi tokom kojeg će studenti sa maskama govoriti crnogorsku poeziju u caffe-u „Gvardija“ u  20h i drugi, kroki karaktera na temu „Turisti i turistička putovanja“ na gradskom šetalištu u 21.30h.

 
Osim toga,najavljeno je da će Karajica, koji je redovni profesor Scenskog pokreta na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a predaje i na Fakultetu na Cetinju, 21. juna od 11h na platou ispred Dvorca kralja Nikole voditi i radionice maski za odrasle.