Kultura

Ovacije publike za predstavu Novo doba

by Anđela Andrijašević | 23:06:2017 | 11:49:05

Pozorišni program jubilarnog Barskog ljetopisa započet je sinoć, izvođenjem predstave „Novo doba“ autora Vuka Boškovića, reditelja Dina Mustafića, a u koprodukciji Bitef teatra iz Beograda i ArtHub-a iz Sarajeva. U punom amfiteatru u Starom Baru, glumci Mirjana Karanović, Boris Isaković, Ermin Bravo, Snežana Bogićević i Slaven Došlo, za svoje izvođenje, nagrađeni su ovacijama zadovoljne publike.
 
Ovaj komad, nastao po motivima knjige eseja Viktora Ivančića „Radnici i seljaci“, tematizuje probleme društava zaglavljenih u vječitoj tranziciji: terete mračne ratne prošlosti, nasilnost sprege vlasti i kriminala, divljačke privatizacije, rasulo porodica, siromaštvo, nemoć, i sveopšti poraz etičnosti i ideala, u širem kontekstu evropske i svjetske krize.

 
Ermin Bravo je, komentarišući nastup i scenu na Ljetopisu, rekao: „Inače ne igramo u ambijentalnom prostoru, ali ovaj prostor ima intimu koja odgovara za ovu predstavu. Čini mi se da je publika sve jako lijepo i pametno pratila, tako da nam je ovo bilo lijepo iskustvo i lijepo izvođenje.“
 
Izvođenje predstave „Novo doba“ imalo je za cilj da pošalje jasne poruke autora i reditelja komada, a to je da smo „pojedinačno i kolektivno ostali zaglibljeni između revolucije koja se nije desila i evolucije koja neće doći. Ovo je samo jedna priča o čovjeku sa moralnim integritetom koji nije preživio tranziciju. Novo doba je groblje etičkog idealizma“.
 
Naime, kako se navodi u riječima Vuka Boškovića „ Ovaj komad i ova predstava su o svim tim stvarima. O nama, o svetu, o izborima u Americi, o izborima u Srbiji, o izbegličkoj krizi i njenim posledicama. O ratovima koji su se desili ovde i o kojima niko ne priča ali koji vrište iz podteksta, o onima koji su otišli i onima koji će tek da odu. O nama koji nameravamo da ostanemo iako ne znamo tačno zašto. O haosu koji je svuda oko nas. O Novom dobu.“
 
Ipak, postoji nada da još nije posve došlo „novo doba“ Dina Mustafića, i da je možda baš sad, kako glasi i posljednja replika u predstavi „došlo vrijeme da stvari konačno krenu na bolje“.
 
Ovu „tešku“, ali efektnu priču prenose bezimeni i tipizirani likovi, kojih je više nego glumaca, pa tako svako od njih tumači po dva lika. Svi su sve vrijeme na sceni, iako nisu sve vrijeme aktivni, što ne znači da su bez funkcije, kao ni pojednostavljena scenografija, kojom se glumačka ekipa sama poigrava.
 
„Ja volim i da gledam kolege dok igraju, da znam na šta se naslanja moja scena, koji je kontekst sljedeći i to što svi igramo po dva lika koji su na neki način i antipodi jedan drugom, tako da se zrcale jedan u drugom na jedan vrlo poseban način. Predstava je intimna, ali i daje jedan poseban stil u kom se može igrati i spontano tako da je prirodno, ali i zahtjevno u isto vrijeme, ali za nas glumce je izazov i ljepota“ – prokomentarisao je Ermin Bravo.

 
Predstava „Novo doba“ uvrštena je u zvaničnu selekciju takmičarskog dijela pozorišnog programa Festivala, u kom učestvuju sve predstave iz selekcije koju potpisuje teatrološkinja Maja Mrđenović, a ne učestvuju produkcije domaćina- ovogodišnja „Orkanski visovi“ u režiji Dore Ruždjak Podolski, prošlogodišnja „Sveti i prokleti“ u režiji Obrada Nenezića i predstava Beoarta „U agoniji“, u režiji Ane Đorđević, koja ima status specijalnog gostovanja.
 
Pozorišni program Večernje scene Barskog ljetopisa nastavlja se u ponedeljak, 26. juna. Na sceni u Starom Baru, u 21.30h, biće izvedena predstava Centra za kulturu Tivat „Penelopijada“ , u režiji Dragana Varagića.